Den irriterande jobbarkompisen

I min unga tonår var det mycket hormoner, känslor och ilska med i bilden. Mamma och jag flög ofta ihop över allt och ännu mer över inget. Det var väl som det var med det, för även om det var hiskligt jobbigt att alltid vara arg, så gick bråken över och jag visste någonstans att min mamma bara ville mig väl ( Så här i efterhand förstår jag mycket väl att mamma bara ville mig väl... )

Efter ett av alla dessa bråk sa mamma. "Det man stör sig på hos andra är egenskaper som du själv besitter."  Jag har aldrig glömt denna mening och trots att det är över tio år sedan tänker jag ofta på detta när jag stör mig så där jobbigt på människor.  Och ofta, alldeles för ofta så stämmer det. Mycket väl stämmer det.

För det finns en anledning till att man stör sig på folk. Den där jobbiga killen i klassen, den där tjejen som får alla killar eller den där jobbarkompisen som alltid tar all kred. Anledningen är antingen det att de tar din plats i sammanhanget och har samma egenskaper som du:  att vara den som pratar mest, skämtar mest eller diskuterar mest. Vad du inte gillar med den person du har framför dig är de sidor denne har gemensamt med dig.

Eller så är det så att den här personen har något som du verkligen vill ha. Något som du strävar efter och något som du avundar. Så när man går runt där och verkligen inte kan höra ett till ord vad den där människan har att säga, är det bara att gå tillbaka och rannsaka sig själv.

Nu stör jag mig inte på min mamma, jag älskar henne och avundas henne, men jag ser en klarhet i varför vi ofta ryker ihop och fortfarande i dag kan ha långa diskussioner som inte leder någonstans. Vi är för lika, vi tycker för lika och vi slåss om samma plats.

Men, innerst inne är jag rätt glad att vara lik min mamma. Det finns många andra jag också är glad att vara lik och de jag inte är lika glad att påminna om. Men oavsett vem och hur, så är problemet oftast ens eget och det är lättare att ändra på sig själv än att ändra på andra.


i vetenskapens värld

Fjärde dagen utan rökning. Fan vad fräsch och pigg jag är! Och dessutom lite irriterad mellan varven. Hursomhelt, never more. Just nu njuter jag av att träna och kunna andas, ha kläder som inte luktar rök, få finare hy och mer pengar. Fast  mer pengar får jag inte, för jag unnar mig saker för en massa mer pengar bara för att jag är så duktig!

Ikväll är det vinkväll igen. Lika trevligt varje gång.  Fram tills dess ska jag underhålla mig själv i vetenskapens, Poppers och Kuhns värld. Lite krångligt att hålla isär de där gubbarna och deras tillsynes lika teorier. Men det ska jag nog få rätsida på så småning om. När motivationen kommer.


Ensam?

Idag är den första höstdagen. I alla fall i mitt liv. Skolan börjar, ny kurs, nya människor och ny lokal. Det enda jag hoppas på är att mina kurskamrater:

1. Inte känner varandra allihopa och lämnar mig utanför.
2. Är trevliga.

Oddsen för ovanstående är nog ganska höga. Kruxet är att alla läst medie a och b här i Falun tillsammans, medan jag läst det i Gävle. För fem år sedan. ( Hoppas på att kunskapen finns bevarad någonstans långt in... ) Och oavsett hur social jag verkar och kanske är, så gillar jag inte att komma in i grupper där alla redan känner varandra, alla utom jag. Vad gör man på rasten? Går fram till dem och frågar hur kaffemaskinen fungerar,  gömmer sig på toaletten eller låtsas vara upptagen? Som rökare var det enklare, betydligt enklare, då var det bara att gå ut och ta en cigg och prata med de andra rökarna i klassen. Och vips, så hade du ett par, tre vänner.

Men nu är jag en stolt ickerökare, som får ta det den tunga vägen, le lite grann och vara trevlig. Borde funka det med, för det har det gjort förr.

Snart promenad med J. Råkade vakna tidigt, som vanligt nuförtiden. Så det blir en förmiddagspromenad istället för morgonpromenad för min del. Inte så illa det heller.

abstinens

Min mage värker. Mega mycket kaffe och tuggummin för att lindra abstinensen. Sjunger, dansar och trummar ena sekunden, surar nästa. Men det är det värt. Alltihopa. 24 timmar snart. Godnatt!


En ickerökare i Stockholm

En shoppinghelg i Stockholm, bestod min och A`s semester av denna sommar. Sedan i torsdags har vi gått gator upp och ner, burit tunga kassar och fått träningsvärk. Men vi har också njutit av älskade söder, varit på reaggefest på Mosebacke, popkväll på en krog som nog var en gaykrog och träffat vänner på Debaser..  Dessutom har vi umgåtts med min käre far och hans systers familj, ätit god mat och blivit fulla. Gott samvete, tunnare plånbok och fetare gaderob kom jag hem med.

Och just det, äntligen äntligen är jag ickerökare. Det har inte ens gått 24 timmar än, men jag lovar mig själv, och alla er, att jag inte ska röka en cigarett på över 20 år från och med idag. Det har tagit lång tid att erkänna för mig själv, och för andra, att jag verkligen var en rökare. Nu röker jag inte längre och det är en fantastisk befrielse, även om jag för tillfället är riktigt grinig. Hoppas på en lättare dag imorgon. Dessutom har jag köpt te i fina påsar som jag ska tillägna min kväll. Det funkar det med.




Vilken sida står du på?

Regnet öser ner utanför fönstret. Det blev ingen morgonpromenad, utan istället en frukost tillsammans med Dala Demokraten som damp ner i brevlådan. Vad härligt det är med en morgontidning, det är synd att man inte har råd att prenemurera, eller, att man inte tar sig råd att prenemurera. Istället satsar jag stenhårt på erbjudanden från Elle,  Hennes eller Cosmo. Ni vet, sex nummer för 149 kronor och ett halsband på köpet. Jag älskar det. När prenumerationen gått ut är det bara att vänta på nästa toppen erbjudande. Denna gång kommer jag att få Björn Axen hårvård från Elle och Baglady halsband från Hennes. Inte så illa. Hoppas att det är användbart bara, för det vet man ju aldrig.

September och valtider är på intågande. Debatter, opinionsundersökningar och diskussioner. Jag älskar det. Mest att diskutera. Och mest för diskussionens skull. Jag har en förmåga att bli lite extra höger när jag diskuterar med en vänsterpartist, lite extra vänster när jag diskuterar med en moderat. Sanningen ligger väl någonstans där mittemellan. Och sanningen är nog att jag måste bli lite bättre insatt. Men egentligen är det nog inte så svårt som de lurar oss att tro. Vallöften hit och dit, att bestämma sig för var man egentligen står, hur man vill att vårt land ska se ut och på vilket vis vi ska skapa ett bättre samhälle är nog en bättre väg till vallokalen. Höga eller låga skatter? Allmän eller privat sjukvård? Större eller mindre klyftor?

Problemet idag är att vi bara har två partier att välja bland. Du kan inte rösta på Centerpartiet utan att rösta på Moderaterna. Inte på Vänsterpartiet utan att vilja ha Persson som statsminister. Det är här det blir svårt, för det finns inget mittemellan, oavsett vad Centern och Folkpartiet säger.

Dags att bli insatt alltså. Dags att ta ställning och dags att diskutera. Men först ska jag läsa om Vetenskapen och den vetenskapande människan. Inte lika intressant. Men ett måste inför kursstart.

I morgon bär det iväg till farsan i Stockholm. Han ser fram emot det och det gör jag med.



igång igen

Äntligen. En hel sommar utan egentlig träning. Ett skönt, och kanske välbehövlig, uppehåll. Men jäklans vad skönt det är att vara igång igen. Eller som E sa efter aerobicen igår: " Varför har vi inte satt igång tidigare?"

Ja, det kan man verkligen undra. Men nu är vi äntligen igång, lagomt till E´s´Stockholmsflytt... Ikväll blir det sportsaerobic. Jag hoppas jag fattar åt vilket håll jag ska snurra. Antagligen igör jag det inte.

Men som sagt, bättre sent än aldrig. Nu väntar en höst med rutiner och bättre levende. Även om sommaren är riktigt härlig, är hösten alltid uppskattad. I alla fall av mig. Och i alla fall fram till mörka, dystra november gör sitt intågande.

En lyckad helg

En riktigt lyckad helg, trots arbete, med en fredag som innebar hämtmat och slapp i soffan. En lördag med vinkväll hos J och D som slutade med ickeplanerad utgång. Det bästa.  En trevlig kväll, vilket inte minst märktes av att tiden flög i väg.

En söndag, där timmarna på jobbet kröp fram, men belöningen väntade hemma då E&H + L kom hem till  mig och hade slappsöndag med thaimat och popcorn.

En helg som jag är riktigt nöjd med. Nu följer en vecka av ledighet. Tack!

Att ligga på topp

I strävan efter att ha ett välstädat hem,  att läsa sin kurslitteratur, vara aktiv i skolan och att träna regelbundet hinner man inte så mycket mer. Men när man samtidigt  vill vara en bra kompis, en underbar syster, en ännu bättre flickvän och en medarbetare som alltid ställer upp, är det lätt att allt slutar i en flod av tårar. Och kanske är det bättre än att det slutar i ett raseriutbrott.
 
Men ofta, alldeles för ofta, slutar det i en blandning av det båda.

I strävan efter att vara oersättlig blir snart allt man gör lätt att ersätta. I strävan efter att glädja alla glädjer man snart ingen.


deg

Sommarens första fotbollsmatch är skådad.  Detta i form av en korpmatch väl värd namnet, men det var underhållning på hög nivå. En kille hade jesusfrilla och jesusskägg, några rökte i paus och några verkade inte fatta att man behöver springa när man spelade fotboll. Men vissa höll upp laget i alla fall: våra lagerkillar.

Tanken var att jag skulle åka och träna för första gången på en månad, jag börjar känna mig så där äckligt degig. Men, hunger drabbade mig efter fotbollen, så jag åkte hem istället. Tänk att det ska vara så svårt att komma igång efter ett uppehåll. Nästa vecka blir det hårdträning. I alla fall tre dagar, sen är det Stockholm och shoppingträning. Den här veckan håller jag mig till mina små morgonpromenader. Det får duga. Så länge.

Nu ska jag dega järnet framför tvn och vänta på bättre tider. Det är inte så illa det heller.


prat, skratt, skvaller

e+e

Så var det åter dags att börja trixa och fixa med kurslitteraturen. Låna böcker, kopiera böcker och i värsta fall; köpa böcker. Dessutom borde de börja läsas snart. Mycket snart. Ändå känns det helt okej att börja skolan igen. Jag är långt ifrån skoltrött. Det som känns lite halvjobbigt att jag ska läsa en kurs  med en bunt människor som känner varandra, medan jag inte känner någon.

Trots ösregnet tog vi oss ner till stan igår och drack lite vin. Tjejkvällar med vin är det bästa jag vet. Massa prat, fniss och skvaller. Precis som det ska vara. J kanske inte ska flytta till Malung och jag är överlycklg.

Ledig dag = massor att göra. Handla, städa och idag slinga håret på syster. Funderar på om jag ska papiljotta håret samtidigt, det var så underbart skönt att ha lockigt hår. Bara att stiga upp ur sängen och rufsa lite. En permanent känns inte så långt borta. Men först ska jag bli brunett igen. Längtar.

släkten är värst

Vilket släktigt veckoslut. Torsdag: Fika hos farmor med pappa före Winnerbäck. Fredag: Förbredelser inför festen hos mamma. Lördag: Festen. Söndag: Middag hos mormor och morfar. A har varit med på allt. Man kan ju undra hur han orkar med en sådan långkörare med vår släkt...

Festen förresten, blev riktigt lyckad. Detta trots att jag höll på att ordna det så att gästerna blev utan kött till potatisgratängen. Ja, mamma, jag är klantig. Men det är en annan historia. En salig blandning av folk var det i alla fall. Någon som var nykär, någon som drack för mycket, någon som tog för mycket plats, någon som var kristen och någon som var buddist. Ja, ni fattar.

Mår inte så bra idag. Tror att det kan vara magsjukan som spridit sig i familjen. Hoppas inte. Vill jobba denna sista vecka. Money. Money. Money.

En sista kväll med syster J innan hon återvänder till ö-livet. Filmkväll blir det visst. Men först lite jobb och egenfiskad regnbåge till middag.


Sådan mor sådan dotter

En heldag med förbredelser inför mammas stora dag imorgon. Hela familjen inklusive pojkvän var med och lagade mat, bakade och placerade ut bord. När jag tittade på mamma idag så förstod jag var mitt dåliga stresshumör kommer ifrån. Därför förstår jag precis hur mamma känner när hon tjatar på oss om allt och inget. Det är tillåtet när man är stressad, men bara då. Jag förstår även A´s utbrott när jag sprungit runt och stressat ett tag och han utbryter: " Sätt dig ner nu, jag fixar resten..."

Vilken pojkvän jag har, steker ett okänt antal fläskfílé och klipper gräset en ledig dag för min mammas skull. Frivilligt. Stora tacksamhetsskuld, för lång tid framåt.

Efter en nervarvning med Burger King, Kallurs och Kajsa är jag nu ensam hemma. Skönt. Tyst. Lugnt. I några timmar, snart är det dags att gå upp och gratta, baka och stressa vidare. Men när festen väl börjar, då ska vi ha roligast av alla.

Vuxenfester är det bästa jag vet. Verkligen. Snart är det kanske dags att ordna en egen, för det väl dags att inse att man är just det. Vuxen.

Tänker på något annat ett tag och fortsätter att leva i gränslandet. Det bästa av två världar.


fan!

Ingenting funkar! Helvete. Magkatarr och snabba hjärtslag!

Beslutsångest!

Om det tar fem minuter att välja vilket bröd jag ska köpa, så tar det minst en halvtimme att välja en maträtt på en meny och flera timmar för att välja kläder till en speciell kväll. Då kan ni förstå hur mycket tankeverksamhet och ångest det ligger bakom ett beslut angående om man ska stanna hemma en kväll eller gå ut och ta en öl...

Inget av dessa beslut avgör på något sätt hur mitt liv ska komma att se ut. Ändå är de så jobbiga. Ännu värre är att jag alltid i efterhand anser att jag valt fel. Vad jag än väljer. För tillslut ger jag upp och tar bara något på måfå eller ångrar mig i sista sekund.

Ett litet steg på rätt väg är att jag har börjat beställa pizza / hamburgare/strips istället för någon vidrig sallad bara för att vara nyttig och sedan sitta och äta upp A´s pizza/hamburgare/strips. Jag är glad för att jag får äta pizza, som är mycket godare än sallad, och han är glad för att han får ha sin pizza/hamburgre/strips för sig själv...

Hursomhelst vet jag inte hur jag ska göra ikväll och det tar kål på mig att inte veta det. Förfärligt vad man kan ställa till det för sig själv... Eller som mamma skulle ha sagt: " Ha man inte problem så skapar man sig..."

Gaderobstädning, öl och Dr Feelgood



Det är konstigt, under flera veckors tid har jag känt mig superstressad över att hinna träffa alla jag vill träffa. Igår kväll var jag ensam hemma, det var inte det att jag inte hade saker att göra, det hade jag massor av, ändå kände jag mig rastlös och lite ensam. Så jag städade ur min gaderob och brände skivor till mammas fest. När klockan var tolv och jag inte var klar med varken städning eller nerladdning slängde jag in resten i gaderoben. Det var den städningen det.

Sommaren är snart slut. Det är högtid att göra allt det där somriga, innan man går i ide och tillbringar kvällarna framför tvn. Gå ut och ta en öl, ta ett kvälldopp, äta glass. Hm,kan bli en öl ikväll faktiskt. Skulle vara gott efter en lång arbetsdag.

Mr Vain och Dr feelgood, vilka klassiker jag laddat hem. Framkallar nostalgi och partysug. Förresten är det tio år sedan jag var fjorton. Ångest.

En klagosång

Just nu känner jag mig stressad över allt som ska hinnas med, frustrerad över en låtlista som ska fyllas och en seg dator som inte vill som jag. Ledsen över att jag inte har mer tid att umgås med mina vänner. Otrevlig som har, om möjligt, ännu mindre tid med min pojkvän. Glad över att det är Winnerbäck på torsdag och lycklig för att min syster kommer hem på fredag.

Jag gläds över att min älskade mor ska få ha sin älskade 50-års fest. Jag har ångest för att jag aldrig hinner träna, men alltid hinner äta. Jag längtar efter hösten, med studier, shopping och lite större plåbok, men vet hur mycket jag kommer att sakna mina vänner och systrar som inte är nära. Jag ser fram emot en lång helg hos papsen i storstaden med min A och allt vad det innebär.


Jag ler för mig själv när jag lyssnar på Veronica Maggios Nöjd? och jag hånler när jag läser om "Unika partiet". Däremot tycker jag att det ska bli intressant med valtider och även en höst då man får dega i soffan och titta på OC, Greys Anatomi och Desperate Housewifes igen. Och trots att jag klagar så har jag det rätt bra.


Poeten Winnerbäck



Det är konstigt egentligen, en låt som inte betyder någonting för en, kan bli hur bra som helst, om man tar sig tid att förstå vad den handlar om. Winnerbäck är min hjälte. Den person som sätter ord på mina tankar och gör det alldeles för bra för att jag ens borde försöka säga det bättre själv. Men det gör jag ändå. Försöker alltså. Och trots att jag är helt såld på hans musik, är det ändå en poet han är, Larsa. Så enkelt är det.

Jag har en liten vision att arbeta med Winnerbäcks texter i undervisningen den dagen jag får börja att arbeta som gymnasielärare. Winnerbäck vs Bellman, eller något sådant. Om det funkar. Mest för att lära ut hur man kan leka med orden, måla språket. Tills vidare håller jag mig till att njuta i alla fall. Just nu längtar jag till på Torsdag i Samuelsdal, om vi lyckas hämta ut biljetterna någon gång...


världens bästa larsa

Elegi är en låt jag aldrig riktigt fastnat för. Ända tills för några veckor sedan då syster E berättade att den handlar om en höst i sångarens liv då hans fru fick först cancer, sedan missfall och flydde till USA för en tid. Nu gråter hela familjen av raderna:

¨"Du ser andra halvan av solen när den sjunker i väst. Jag sitter ensam här och undrar var vi hamnar härnäst. Med dig på andra sidan jorden får jag tid till ingenting, medan natten fäller blåkalla skuggor här omkring. Vi skulle klara vad som helst, vi skulle aldrig säga nej. Och vad du anförtror åt mig, ska jag anförtro åt dig. Det är en storm på väg i natt, rannsaka och bekänn. Guds son ska komma nedstigen från himmelen igen. Du ska stå naken framför sanningen, och jordens alla kval, han ska pröva din styrka, han ska testa din moral. Vi står tysta framför skälet där sommaren tar slut, som tonårsbarn på hemväg efter gårdagens debut. Nu skulle inget bli som förr, vi var i en annan division, vi kunde höra höstens mörka vatten brusa under bron. Vi skulle klara vad som helst... Och alldeles nyss fick jag lyssna till ditt skratt, och du berätta att du sakna mig i natt, det gör jag med. Det är så tyst nere från gatan som det aldrig annars är, det är som att natten här har sett allting och stilla sjunger med. En elegi för alla sorger den här hösten handla om, för en mor som sjukna in, och för ett barn som aldrig kom. För skuggan över gårn där aldrig solen lyste in, för en ork som inte fanns, du sakna min, jag sakna din. För en tystnad mellan väggarna som skar genom cement, två ögonpar i tomhet från September till Advent. För en man som gick till jobbet som om inget hade hänt, och för en kvinna som sa: "Allt är förstört, allt är bränt." En elegi för alla vägar som inte vandrat än. För en tid som bara går, och aldrig kommer igen. Vi skulle klara vad som helst..."

Snyft. Sorgligt, fint och oerhört bra skrivet.

Kärlek

Min nya mob är helt fantastisk! Älskar den redan, efter mindre än ett dygn tillsammans. Så nu tror jag på kärlek vid första ögonkastet.

Dags att trampa till arbetet, 10-20 lyder arbetstiden idag. Det blir nog att somna i soffan med en godispåse i handen ikväll. Och det är inte så illa det heller.


Chockad

Min gode barndomsvän A var och hälsade på oss idag med sin lilla flicka på 2,5år. Jag fick en chock den dagen för tre år sedan då han ringde och berättade att han skulle bli pappa. Min chock var inte lika stor idag när han berättade att han skulle bli pappa igen. Däremot kunde han även meddela att en annan av våra barndomskompisar skulle bli far...Som om inte det vore nog ska en tredje från vår mellanstadieklass få sitt andra barn.

Vi tjejer hänger inte riktigt med. Ingen från vårt gamla gäng har en tanke på barn. Eller en tanke har man väl alltid, men de planerna sträcker sig många år framåt. För oss alla.

Inte kunde man tro att det var dessa tre killar som skulle bli först. LIka lite som man kunde tro att en annan av våra killkompisar skulle bli politiker. Jag vet i alla fall vem som kommer stå som statsminister om säg tolv år...

Kvällen igår var trevlig. Riktigt trevlig. Men som vanligt var förfesten bäst. Lite sliten idag är jag dock.

Nu ska jag snart åka och hämta min telefon, som är ett antal dagar försenad.


gotland i bilder

j´s jobbstugan

havla familjen

jag älskar...

... att träffa mina vänner. De jag träffar varje dag och de jag inte sett på länge. Men det jag inte tycker om är att behöva stressa för att ha tid att träffa dem alla. Ofta önskar man ju att man bara fick sjunka ner i soffan efter en lång dags arbete istället för att bättra på sminket, byta skor och ge sig iväg igen. Men oftast och nästan alltid är det fantastiskt kul och trevligt när man väl är iväg... Ikväll blir det fest.

Vilken pärla

Gotland. Så mycket vackrare, närmare och varmare än jag någonsin kunnat tänka mig. Lillan tog oss med ut på alla dess utflyktsmål, publika och hemliga, så som hon alltid gör för att inte man ska bli uttråkad. Men uttråkad var det sista jag blev. Jag bara njöt. Av miljön, folket, stämningen. Till saken hör att min lillasyster inte jobbar mitt i smeten på Visby, utan i den norra delen av ön, på den verkliga landsbygden. Nästa sommar blir det Gotland för mig med. Det lovar jag.(Bilder bifogas senare. Datakrångel. )

Hemma igen. En kaotisk hemresa, hemska tågtider, en massa väntan och försening till jobbet. Saknaden av min syster är större än någonsin. VIll ha henne nära, alltid. Men man kan inte få allt man önskar. Och innerst inne vet jag ju att det här gör henne gott. Väldigt gott.

Idag har jag i alla fall hunnit en hel massa. Jobbat, traskat, träffat söta M som är hemma från England en vecka, där hon bor sedan fyra år, och de gamla vännerna. Mysigt, även om det blev en snabbis. Fixat och donat med syster E. Vilken pärla hon är. Tur att hon är lite närmare, kommer att avlida utan mina systrar i höst. Verkligen. Men jag har inte hunnit städa, tvätta, laga mat m.m. Undar när jag lagade mat senast...

Imorgon verkar det bli onsdagsparty på Harrys med min lilla vän L och en massa. Inte dåligt. Ska ladda nu, sova lite, sen upp och jobba igen. Ingen rast ingen ro.