Förverkliga och traska uppåt

Inte förrän vid frukosten idag slog det mig att man kanske ska ha förväntningar på det nya året. Tankar kring vad man vill göra, vad man vill åstadkomma och vad man vill att det ska innehålla. Förväntningar på det nya, fina, stora som kommer att vänta en. Jag har inga.

Eller, det är klart jag har. Jag vill ha ett år med massa upptåg och söta vänner omkring mig. Ett år som resulterar i många minnen, många äventyr och fina dagar som avlöser varandra. Jag vill utvecklas i mitt yrke, gå några kurser, göra något för det jag tror på och förverkliga de där tankarna och visionerna som bara ligger och gryr i mitt inre.

Jag vill göra det jag gör. Göra det jag gör fast lite bättre, bli lite bättre, fundera lite mer. 2008 tog mig med storm och 2009 kanske är året då jag landar. Landar och göra det jag gör bäst. Det är det vi ska göra. Och i år är året jag ska förverkliga. Förverkliga och le mer än någonsin. Förutom det har jag inga förväntningar.




Marit Bergman - This is the year

Hemma är alltid bäst

Sedan jag lämnade vår stad för Stockholm har jag inte tyckt att staden haft så mycket att erbjuda mig. Snö förstås, snö och mamma och Peace and love och alla dess upptåg. Men sedan: tomhet, grå betong och ett köpcentrum som dödar vår stad.

Något har hänt och jag vet inte vad. Plötsligt tackar jag ja till festligheter hit och dit, fikan som stimulerar, möten med människorna och jag tänker att jag kan stanna, bara lite till kan jag stanna. Så jag stannar. Jag stannar och jag har det bra och jag känner att det här är min stad, det här är min hemstad, oavsett hur bra jag trivs i Stockholm har jag en stad att återvända till och känna mig hemma i. Jag känner det och jag tycker om det och jag låter mig själv göra det.

Där vi är står tiden aldrig still

Jag kastas mellan samtalen om de viktiga i livet, om engagemanget och viljan att förändra, till att fnissa hysteriskt åt livets trivaliteter och festernas tillkortakommanden. Men sedan handlar vi vår nyårsmat ändå, skrattar så det ekar genom vinhyllorna och funderar på hur vi ska lösa allt.

Livet handlar kanske inte bara om att ha roligt, men ibland är det rätt vitkigt ändå. Viktigt för att göra det viktiga riktigt.

Som vanligt när nya år nalkas

Kanske är jag lite tokig som tackat nej till den där festen hos Linda ändå, för nu sitter vi här och försöker att styra upp nyår i sista sekund, som vanligt i sista sekund. För nyår innebär nödlösningar i mitt liv. Nyår planeras alltid i sista sekund, år efter år planeras det i sista sekund. Men jag har mina vapendragare med mig och gud, och alla de jag tror mer på än en gud,  ska veta att de inte är några andrahandsval, utan första, första, första. Och det är det bästa vi ska ha, bara det första, bara det bästa.

Lite mer och lite till

Jag är så där väldigt ledig att varje liten ansträngning är för stor. Sysselsättningarna rinner mig ur händerna och jag stannar hemma ett tag istället för att bege mig ut i kylan. Men i kylan fikar jag, handlar en kjol så fin i en tämligen ny butik i staden, väntar på att få fika med Anna och ser fram emot en bio ikväll.

Alla beger sig hemmåt igen, men jag stannar, mest i brist på annat. I brist på engagemang och så klart för att jag vill stanna bara lite till. Ge mig lite mer.

Där våra liv möts

Så vimlade vi omkring bland människorna och fångade tiden i Borlänge lite till. Engagerade själar ordnar det för oss och jag beundarr dessa människor som ordnar det för oss, som handlar inte talar, som förverkligar och fixar. Vi tar del av det hela tills morgonen blir dag och det är dags för Joanna att lämna vår stad, Erika att jobba och jag att spendera en dag med Carrie och flickorna, så mycket annat orkar jag inte idag. I natt orkade jag desto mer.


Jag vill ha det jag har

Ledighet. Jag börjar vänja mig. Det är andra året nu. Andra julen av ledighet. Andra julen utan arbete i mellandagarna, under mellandagsrean. Andra julen med bara julmat, umgänge och vila, vila, vila. Kanske uppskattar jag det så, för att jag aldrig haft det förut, aldrig kunnat bara njuta, alltid fått springa i kapp med dagarna, med tiden, med kvalitetstiden med vännerna. Men det är bra, det är bäst och det är det här som är livet. Ledighet. Jag förstår det nu.

Är du klar att gå ner på stan?

Jag äter gröt till frukost, för jag har fått nog av svullande för några timmar. Jag skjutsar Lina till stationen, för att få hålla i henne för en sekund. Jag önskar jag hade henne nära jämt, för hon äger en stor del av mitt hjärta. Oavsett hur sällan jag får ha henne nära finns hon där i hjärtat. Alltid finns hon där.

Så stannar vi upp i julfirandet. Fixar lite saker. Städar lite. Och ikväll är det festligheter igen, så som det aldrig tar slut av fester på julen och vem vill att det ska göra det?


Ballader och konsekvenser

Hoppet om den perfekta juldagen är nedlagt för länge sedan. Men igår slog upplevelsen förväntningarna med hästlängder. Vi ramlade omkring så som vi alltid ramlar omkring och för varje steg vi tog dyk en ny gammal bekantskap upp, så som de alltid tenderar att dyka upp när man minst anar det. Och natten blev återigen dag efter mycket om och men och när vi vaknade i morse fanns ett leende på allas läppar. Det är så här vi vill vakna, det är så här vi vill ha det, det är så här vi vill minnas Borlänge, om så med färre konsekvenser.


Keep going

Min mormor och morfar ordnar den finaste av julaftonar och vi firar en jul med mycket skratt men under ett lugn som är få förunnat. Lugn för att vara hos oss. Mamma räknar ut att det är den första julen sedan år 2000 utan pojkvänner vid vår sida och syster adderar och funderar och tänker att det kanske inte är så många jular till utan barn hoppandes omkring oss. Men vad vet vi om framtiden egentligen?

Och juldagen, alltid denna juldag. Vi lagar mat hos mamma som om vi inte redan ätit tillräckligt, väntar på de våra som ska fira julen lite till och lite mer med oss och ser fram emot en kväll bland vännerna, bekantingarna och deras bekanta och allt är nog ganska bra ändå. Eller inte ändå: allt är ganska bra och ganska fint och ganska trevligt.

Vi väntar på något gott

Julafton. Och allt är precis som det ska vara när familjen Alm firar julafton. Julfrukost och julstrumpa. Svarta kjolar och röda detaljer. P3 och julmusik och chocklad och glögg och promenad och väntan, alltid denna väntan. Väntan på mormor och morfars julbord och väntan på julklapparna, som de uppvuxna barn vi är.

Och så vilar vi lite, äter mycket, umgås tills vi storknar. Och väntar.

"Vill du minnas julafton 2008 som den julafton du sov bort, Ella? Upp med dig nu!"

Okej. Dags. Rött nagellack och en bit ur chokladasken. Och fina stunder med en fin familj.

Puss och God Jul!

Mitt i bland oss skiner solen

Plötsligt förenas alla. Jag äter lunch med Jonte och möter människor, traskar på gator och torg och här och  var och överallt dyker de upp, de som en gång var min vardag. Frågorna börja förändras och inte längre är det så himla viktigt vad du gör just nu utan kanske ltie viktigare hur du mår och hur livet är. Eller så är det bara så jag vill se det. Jag trivs ju.

Och så ses vi allesammans. Fikar fika ur mammas kök, dricker glögg och kaffe och tar hand om varandra ett tag innan alla åker till sina fina familjer. Jag håller i tiden lite, tycker om den, tycker om människorna och tycker om att vara hemma.

På riktigt så dansar svanarna

I samma stund som vi rullar in på stationen uppenbarar sig snön. Snö, snö, snö och ritkigt jul. Och efter en glöggkväll hos Andy vaknar jag till en långfrukost i kökssoffan. Allt är precis som vanligt och precis som det ska vara. Om bara mitt huvud kunde sluta dunka.



Minnen att bära runt på

Pappa hade ordnat den finaste av julmiddagar åt oss igår och vi umgicks och pratade tills klockan slog tolv och två av oss sov på varsitt håll i varsin soffa. Jag däremot var pigg som en nökärna och lekte ordlekar som kanske mest var roliga där och då. Och så fick jag julklapparnas julklapp. Ett arvegods från farfar via pappa till mig. En lila Adidasväska adresserad 1979. De finaste av attiraljer ska min Adidasväska bara få innehålla, så som ett minne som man bär runt på utan att vilja släppa taget om, ni vet. Fina saker som man håller hårt.

Och de fina små sakerna och jag ska till Dalarna nu. God Jul, Stockholm.

Smink och sånt

Jag har köpt nytt smink idag och helt plötsligt blir hela sminkproceduren en fin liten upplevelse igen. Allt blir så mycket finare, så mycket renare, så mycket bättre när man handlar kvalitet och när man har köpt sin lilla fina butt är det något som man bär försiktigt, något man tycker om att titta på, något som gör en lite gladare de där dagarna när inget annat gör en glad. Tills det en dag tar slut.

Som det alltid är med bra saker. De tar slut. Men hellre en fågel i handen än tio i skogen, hellre en riktigt vän än två halvdana, hellre ett bra rouge än två dåliga. Kvalitet. Och nu ska jag sminka mig och sedan väntar årets första julmiddag hos ingen mindre än far min med inga mindre än systrarna mina och kusinerna mina. Det tar inte slut. De existerar. Det är kvalitet.


makeupstore.se

Så vilar Stockholm för en stund

Det var tomt på gatorna i Stockholm idag, så tomt att jag först trodde att jag varit sjuk lite för länge och missat julen. Alldeles ensam spatserade jag sedan in på H&M vid PK-gallerian, vidare in på Åhlens City och alla dess avdelningar. Säljarna var bara mina, tunnelabanevagnen var bara min, t-centralen ekade tom.

Jag var förvirrad. Så jag mötte syster och vi löste ekvationer, adderade och subtraherade. Ingen stannar i Stockholm under jul. Alla flyr till landet. Flyr till hemmen, de egentliga hemmen och alla har redan gjort det. Stockholm vaknar lugnt och somnar ännu lugnare, tystare, folktommare.

Och när vi återvänder till vårt hem imorgon har jag köpt allt jag behöver för att fira julen, fixat alla bestyren och fyllt på alla hålen. I Dalarna finns stressen kvar, för nu har vi alla kommit hem och då är inget som det ska längre. Eller så är allt som det alltid borde vara.

You, baby!

Jag började tvätta när jag kom hem i natt, fylld av energi från Anna. Och sedan var det kört att sova. Några timmar senare vaknade jag igen. Fylld av energi inför dagen: packa stora väskan, handla lite, möta syster vi tåget, fixa och dona, syster två anländer från Alperna, julmiddag hos farsan med kusinerna. Ja, laddad, till tusen. Men svintrött. Nu fick jag  ju aldrig sova.

Where the action is

Det är lördag några dagar före julafton och  våra kroppar är trötta, våra väskor packade och våra klänningar upphängda i väntans tider. Ikväll får allt annat vänta. Ikväll är det Anna och jag. Anna och jag och chipsen och dippen och Colan. Chipsen och dippen och Colan och Love Actually. Japp, japp, japp.



Fyller tomrum och skapar meningsfullhet

Men sedan får jag nog av mig själv och mitt gnällande. Jag fyller Ipoden till bredden med ny musik, peppar inför alla dessa fester som julen medför, funderar på vilka av alla dessa klädesplagg som ska få packas ner i väskan och väntar ivrigt på att idag ska bli imorgon.


Glasvegas - Geraldine

It´s always better when we are together

Om jag vore frisk idag hade jag spenderat dagen med att dricka kaffe med syster. Vi hade suttit där på Svart Kaffe eller Vurma eller något annat mysigt ställe med soffor istället för stolar med våra ben uppkrypta under oss, bläddrandes i tidningar och pratandes om livet, petandes på lussebullar och sörplandes ur kaffeglas.Och så hade vi tittat på alla dessa människor som stressar och tänkt att: vi behöver inte stressa, vi behöver bara sitta här. För det var så vi hade tänkt det. Det var så det skulle vara.

Men det blir inte alltid som det ska vara. Idag blir en tom dag. En till tom dag. Och jag håller mina tummar för imorgon, håller mina tummar om systrar och om friskhet och om närhet. Och jag hoppas på att den där fina jultillställningen hos pappa blir för alla oss tre, för det är så vi jobbar. Vi jobbar i team. Det är alltid bättre när vi är tillsammans.



Viktigast av allt

Jag är frisk nog att titta på tv men sjuk nog att inte kunna gå och köpa en chipspåse. Eller, skitsamma med chipspåsen egentligen. Jag vill ha något annat. Jag vill att min syster ska bli frisk så hon kan komma imorgon, jag vill själv bli frisk så jag får lusten att hitta på något skoj, jag vill skina, skina tillsammans. Nu är jag mest ensam, oduschad och eländig. Japp. I andrahand chipsen. Närhet. Jag vill ha närhet och sällskap.

Julen är här

Vackraste mormor skickar mig ett kort och jag inser att jag längtar hem så jag håller på att spricka. Jag längtar efter att vara frisk, att äta frukost i mammas kökssoffa med systrarna på varsin sida, att fika, att fika mer och att fika ännu mer. Att pulsa i snön.

Men först ska vi fira jul hos pappa och där och då börjar julen.

Sånt är livet

Jag är hungrig och jag är överlycklig för att jag är hungrig. Men Jansson och sill är det enda jag vill ha, så nu kommer pappa med sin inlagda sill och nykokta potatis och jag längtar som ett barn på julafton, ett barn i en harmonisk familj på julafton. Dumt uttryck det där.

Inget blir ju som man tänkt sig och på grund av den här förbannade sjukan fick jag varken ge eleverna en kram eller se dem spela mig idag. Men sådant är livet, antar jag.

Så som det är

Jag har sovit 20 timmar idag. Nu har jag druckit lite nyponsoppa och ska sova igen. Godnatt.

Facebook och jag

Min fejjanfavvosysselsättning är ändå att se vilka man har gemensamma vänner med. Ni vet; du känner en i Malmö och en i Göteborg och så visar det sig att de är vänner med varandra. Som något bevis på att världen är liten.

"Jaha, kommer du från Malmö, känner du x?" är ganska tröttsamt liksom.

Flyg iväg med mig

Jag reflekterar över terminen som har gått och skriver diplom till de där eleverna som gjort något bra, eller något fint eller de som har växt en centimeter eller två. Det är många. Och jag hade kunnat skriva ett diplom till var och en av dem, utfromat till var och en av dem. Nu går det inte till så. Och jag är rätt handikappad här hemma där jag pendlar mellan frossa och frysningar. Så det blir inte så.  Fast jag skulle vilja.

Jag handplockar en säsong Gilmore Girls istället och tänker att jag är rätt patetisk  som inte bara frossar i feber, utan även i de tjejigaste av serier. Men jag gillar dem. Och nu är jag rastlös. Sjuk och rastlös.

Lämna våra problem bakom oss

Först hade jag panik i tre timmar. Önska en låt. Hur ska jag kunna välja en låt att önska när alla låtar jag vill höra finns i mitt knä, i min dator. Tillslut jag ett sms utan att önska låt. Jag vill ju bara skänka pengar. Bidra till något bra.

Och Kitty är som vanligt den bästa av de bästa. Det har hon alltid varit. I somras sa jag det till henne, att hon är bäst. För sådant ska man säga och sådant säger jag.





Från en soffa i Hägersten

Två panodil, en påse clementiner och en supergryta bestående av både lök och vitlök och purjolök. Jag svettas ur mig sjukdomen och önskar att någon bara kunde hälla ett skimmer över mig så att jag blev frisk. Går inte det får vitlök duga.

Mitt 2008 i bilder

2008 inleddes med en separation från det finaste man kan önska. Antagligen behövde vi det båda två. Således blev jag singel i stan och min lägenhet ekade sådär tom som bara tomma lägenheter kan eka.



Så jag jobbade. Jobbade, umgicks och fyllde tiden med meningsfullheter och meningslösheter. Fyllde tiden så som den gick att fylla. Kentkonserter, klassfester, återträffar och födelsedagsfester. Och jobb, jobb, jobb. Massor av jobb.



''




Men vintern blev tillslut vår och kvällarna fylldes med festligheter. Vännerna fyllde mina tomrum och Oslo skapade en betydelse. Ett andrum så behövligt och en syster full av kärlek. Och solen sken plötsligt på mig igen. Solen väntade inte längare med att skina. Och söta syster bodde här för en stund.







Jag fick mitt livs första semester. Och jag höll i de där dagarna som om de vore mitt barn. Varje dag var ett liv och varje liten centimeter var betydelsefull. Peace and love, Dalarna, Stockholm och Gotland. Allt var en slump, men inget lämnades till ödet. Och Fritte flyttade in och nätterna lyckades alltid bli dag innan vi hunnit somna.











När sommaren blev höst jobbade jag mest. Och pluggade. Och glömde andas sådär som man borde andas. Så jag fattade ett beslut, hoppade av mina studier, älskade mitt jobb och drack oräknerliga koppar te med fina vänner under gråa tisdagskvällar och lät helgerna bli exakt så där som man kanske vill att de ska vara, vara för ett tag. Och så var vi på Coldplay också. Coldplay bland annat, men Coldplay över allt. Och vännerna exakt över allt.








Plötsligt var det vinter igen. I Dalarna var det vinter. Så jag stod på huvudet, promenerade i snön, skrev omdömen, åt lussebullar och försökte fånga den där tiden som jag ville behålla som min.









Om en vecka är det jul igen. Ett år har sprungit ifrån mig och jag har försökt att springa efter det. Och mitt 2008 har lärt mig att man aldrig vet vad som väntar bakom nästa hörn, att det aldrig blir som man tänkt sig och att jag faktiskt inte kan styra världen exakt som jag vill. styra den. Men 2008 kommer att bevaras i mitt hjärta för alltid, bevaras som en virvelvindsliknadne karusell där det bara är att följa med för att inte slängas ur. Ett år fyllt av glädje, vänner och lärdomar.




Och i Dalarna ska vi fånga julen igen. I Stockholm ska jag fira in det nya året.

All I want for christmas

När jag kom hem idag väntade ett brev på mitt golv. Ett julbrev. Ett brev om året som gått och om innehållet i tiden. Så fint. Så gediget. Och jag undrade varför inte jag gör samma sak, varför skriver jag inte ett julbrev till de där människorna som fyller mitt hjärta med kärlek?

Kanske är det vad jag ska göra imorgon. Kanske är det så man ska fira julen. Fylla den med kärlek. För utan kärlek är vi inget.

Och Linda, hon har värmt mitt hjärta idag. Värmt det och fått mig att inse att jag saknar henne så där mycket som man bara kan sakna någon som ger en något annat än det vanliga och det gör hon. Ger något gediget. Ger något annat. Tack.

En hel dag till av ingenting

Kroppen är för svag för att röra sig, hjärnan är för slut för att tänka, ändå vill jag inte bara ligga och glo. Kitty och Musikhjälpen underhåller mig, telefonen gör mig gladare och att rösta på alla våra Borlängeband i Rockbjörnen håller mig sysselsatt. Rockbjörnen och rättningen.  Men jag orkar inte, orkar inte mycket och jag vill inte detta, jag avskyr att vara handikappad från det jag borde göra. Handlingsförlamad. Handlingslös.

Men skänka pengar och önska musik, det kan jag göra. En hel dag till.





En lång väg hem

Jag fick kämpa när jag skrev de sista omdömena idag. Kämpa sådär mycket som när vägen hem på natten är lite för lång och fötterna gör lite för ont och det enda man vill göra är att stanna, stanna, stanna, stanna eller  helst av allt flyga för att slippa sova ute.

Idag var det så. Jag ville bli klar. Jag var tvungen att bli klar. Min kropp värker så där sjukt mycket och mina lungor kommer snart vara i trasiga små bitar. Och allt är som att vingla hem i för trånga pumps.


posh24.se, sköna skor och snygga stilar

Här i Stockholm

De första vi möter inne på Berns är Borlängefolk och lite senare knackar några elever på min rygg, de knackar så försynt att den enda som märker något är Andreas. Inte jag. Stockholm är inte så stort ändå och världen är inte större än att vi har makt att påverka, makt att förändra. Timbak visar vägen med hjälp av Chords och Damn och när konserten är slut ler jag bitterljuvt. Bitter över hur världen ser ut, men glad över att någon skriver sånger om det och glad över att bli underhållen. Glad över att en bra kväll.

Natten går tunga fjät

Det är plusgrader ute, men det regnar inte idag. Min julstjärna hänger äntligen i fönstret. för mamma hade med sig en sladd åt mig, och på tv sjunger någonslags luciakör. Mest känns det som att det är oktober eller i alla fall november. Inte Lucia. Men vad är lucia? Vad gör man på lucia, när man är för gammal för att lussevaka och komma till aulan för att titta på det där luciatåget och den där Dixgård efter en timmes sömn, men för ung för att ha egna barn som sjunger på dagis. (Eller för ung är jag väl kanske inte, men jag har inga barn att titta på hursomhelst.)

En lussebulle på Wurma, en kopp Glögg från Systemet och en konsert med Timbuk. Det enda jag saknar är snö.






Som det var då

Vi dricker några öl, käkar lite mat. Tittar på Idolfinalen som ingen av oss har ett intresse av men båda tycker är facinerande och äter lite Apelsinchoklad. Sedan somnar vi gott och vaknar till en fin dag och allt är precis som det en gång var. Fint. Och det enda jag vill idag är att dricka litervis med kaffe och hoppa tusentals hopp till Timbuktu.

En dag är det du

Den 22 augusti står systrarna och jag längst fram på Coldplay, men om bara en liten stund kommer söta syster och fina familjen förbi för en stund. Snowboardgrejerna ska transporteras hemma, Joanna avvinkas för en stund igen och mamma är mest världens bästa mamma som tar oss dit vi behöver. Och världens bästa mammor finns det inte så gott om som man kunde önska.

Och ibland måste man fatta de där jobbiga besluten, svika det där löftet, bara för att göra det som är rätt, så rätt. En dag kommer du förstå. En dag kommer allt vara lite enklare.

Jag vill ha det jag har

Mina kollegor är fantastiska. Och om man någonstans alltid vill ha det man inte kan få inser jag ändå att det är dem jag vill ha. Just dem. Och det gör mig glad. Efter en middag på Shanti är jag glad. Och imorgon är det torsdag med nya uppdrag. Även det gör mig glad. Godnatt, kära ni!

Viva la vida

Coldplay kommer tillbaka till Stockholm, minsann och imorgon är det dags att köpa biljetter och biljetter ska jag köpa.

Men jag har alltid älskat kladdkakesmet

Fritte har läst min blogg idag. För första gången. Det firar jag genom att själv läsa igenom min blogg. Och så hittar jag gamla bilder från gamla tider. Fina tider.


Vi bakar lite får vi se hur det blir

Imorgon äter vi på Shanti med jobbet, indiskt som kontrast till all julmat och Shanti minsann, när jag får välja. På torsdag lagar jag middag till la familia för då är det dags för Lillan att dra till Alperna. På lördag är det Timbuktu med grabbarna och resten av tiden är det hårt jobb som gäller. Det är juletider och det känns, för kring jul ska man stressa.

Nedan kan man skåda Annas fina saffransbullar som hon så snällt bjöd mig på en tisdagskväll i december.


Denna dagen ett liv

Det är så lätt att prata om andras känslor, så svårt att prata om sina egna. Att den här dagen går mot sitt slut känns mest som en befrielse och jag andas ut lite för mig själv.

Julklapparna är åtminstone inhandlade nu och jag tror nästan att jag lever som jag lär, för jag är lite kreativare i år än andra år. Jag pysslar lite mer, tänker lite mer, skapar lite mer. Och kanske blir det bra, kanske blir det inte så bra, men det jag gör gör jag  med kärlek. Kärlek och sådana där äkta känslor, ni vet. Så mycket enklare att visa i handling än att säga i ord.

God jul, kära du.

Jag strävar efter att hitta andra vägar ut. Andra vägar än de materiella, förutsägbara. Det där som ska betyda att vi älskar någon, men som bara är en pryl. En pryl, en julklapp, något att lägga i högen. Så jag användet det jag kan för att förändra min jul. Använder orden till att skapa något annat, till att säga det jag vill säga med den där parfymen, det där tv.-spelet eller den där boken. Säga det och sluta låtsas.

Sluta köpa klappar som ska betyda att "du är värdefull i mitt liv annars hade jag inte spenderat pengar på dig". För det är väl det vi vill säga, det är väl det som är budskapet, tanken med det hela? För är det inte tanken är allt bara en ännu större kontruktion av något vi själva konstruerat. Orden. Det är orden vi vill åt. Tankarna. Känslorna. Viljan. Inte jeansen eller väskan. Jag strävar efter något annat och jag hoppas att jag når ända fram.

Bland finanskriser och rödgröna röror

Men det finns väl inget ont som inte för något gott med sig. Plötsligt vänder det. Plötsligt har konsumtionssamhället nått sin topp och om inte annat blir vi mer medvetna konsumenter. Konsumenter som tänker efter före, konsumenter som väljer sina varor, väljer sina drag. Konsumenter som inser att konsumtion inte är vägen till lycka.

Och plötsligt så har vi ett socialistiskt alternativ igen. Plötsligt kan vi rösta rött och rösta rött, inte liberalt eller konservativt och det är sådant vi behöver. Alternativet. Alternativet att välja, inte valet att bli styrd. Det är sådant jag gillar.

Vi som aldrig sa hora

Efter att träffat Joanna en snabbis på stationen (och varje snabbis med henne är värt att korsa jorden för) hamnade jag på Pocket shop och plötsligt har jag fler böcker i min hand än vad jag hinner läsa och fler julklappar än vad jag har att köpa. Jag ställer ifrån mig alla, alla utom en. Och sekunden efter jag lämnat centralen är jag redan fast. Jag åker omvägar med tunnelbanan, jag slits i ett grimarsliknande leende, jag känner ångest. Jag lagar mat och håller den tätt intill mig. Plöjer.

 En generationsroman. Min generationsroman. Om killar.
Läs den. Läs den nu.





Bland prinsar och prinsessor

Kanske hade jag hoppats på den där prinsen ändå, den där prinsen på den där vita hästen som gör sagorna till sagor med lyckliga slut. Kanske levde jag i en illusion om något som inte fanns, för prinsarna är bara pojkar och män med skavanker alla de andra och de lyckliga sluten kan bara trollkonstnärer konstruera och det enda vi själva konsturerar är vår egen verklighet och våra egna drömmar och de ljuva drömmarna bör vi hålla hårt för det är våra och ingen annans, varken prinsars eller prinsessors.






Orden blir det språk vi talar

Jonte och jag spenderar dagen fikandes på Wurma och våra ord gör minuterna till timmar och kaffet kallnar och tillslut, tillslut kommer den där mackan jag beställde några samtalsämnen tidigare. Och medan Hanna hänger tvätt dricker jag te och äter clemetiner och väntar på hennes ord för de är så kloka och så konstruktiva och jag behåller dem hos mig längre än hon anar.


Och så blir det kväll och på söndagskvällar sover man inte, för då finns det ingen sömn, utan då tittar på serier och fastnar i något annat. Och kanske, kanske får jag träffa den minsta av oss alla imorgon och jag håller mina tummar hårt för att hon missar det där tåget, för minuter med Joanna är dyrbara minuter.







En sockerbagare i staden

Jag har bakat en saffransockerkaka. Jag gör inte sådant så ofta längre. Jag har inte tid och när jag har tid orkar jag inte. Idag har jag tid, idag har jag orkat. Tyvärr fanns det för lite bakpulver, så den blev lite torr. Men ändå. Bakat är bakat och att baka är roligt. Till glögg spetsat med rom blir det säkert fantastiskt dessutom, för romglöggen är just fantastisk.

Här och nu är jag nu

På en buss från Liljeholmen låter jag mina tankar flöda. Flöda och så fastnar jag. Fastnar i ett ögonblick av lycka. Just exakt då var jag sådär sjukt nöjd, sjukt lycklig, sjukt glad över att jag har det så bra över alla fina i mitt liv, över kärleken till människorna och över något som bara är här och nu och inte sen. Och så berättar jag något för Jonte som ingen annan vet, som ett tecken på att han är en av dem i mitt hjärta, en av dem jag njuter av att känna. Tack.Tack.Tack.

Tack för att ni finns!


Detta är året som vi alla väntat på

I natt fick jag en sms-inbjudan till den där nyårsfesten och någonstans släppte en sten inom mig. En nyårsfestångeststen. Jag vet inte om jag ska gå eller inte, jag vet inte om jag vill åka från Dalarna till Stockholm redan då och egentligen spelar det inte så stor roll. Jag kan lika gärna spendera nyår med att äta middag på tumanhand, med Anna, med mamma, med vem som helst bara det är någon jag tycker om. Men jag är bjuden på en fest, jag har ett val och allt blir så mycket lättare då.

Dessutom har jag en klänning. En liten, minimal, svart klänning som mest av allt liknar ett fodral. Och ikväll kommer några av de fina hit.




Marit Bergman - This is the year

Laster och fobier

Jag vaknar tidigt med städning i enda sikte. Jag älskar att städa på morgonen, ingen annan som stör, ingen som pratar mig, bara jag och min trasa och mina saker. Överallt mina saker: tröjor, nagellack, tidningar. Och så blir det fint innan klockan slagit tio och dagen är min, bara min att göra vad jag vill med.




Nu. Ja. Verkligen.

Men jag säger att: jo, det finns någonting bra. Det finns något som är fint och roligt och givande och härligt. Det finns människor som skapar oss vår mening, det finns en tid då vi skapar oss vår mening, det finns en verklighet då vi blir vi och inte en grå massa. Och det är sant.  Det finns., Det skymtar. Det upplevs. Ni måste bara få uppleva det.

Men tyvärr, säger jag, det är inte rosa moln och riddare på vita hästar, men det är en känsla och den känslan är fin. Den känslan är värd att leva för. Om inte annat är den det.

Give it to me

Jag spenderar min eftermiddag med något av det viktigaste jag kan göra. Och sedan dricker jag vin med Hanna och co, dricker vin tills jag inser att jag borde äta mat. Och hemma i tv-soffan med en tallrik pasta i knät ser jag att jag fått ett A i kursen jag läste och jag ler lite eller kanske mycket, det är klart jag ler, det är klart jag vill vara bäst. Det är klart jag vill bekräftas. Och så ler jag lite mer. Bekräftelse. Det är klart vi vill ha bekräftelse.

Kloka, fina, rara

Jag äter gröt och dricker te efter en kvällsteater med eleverna. Fem gånger Gud, så klart. I Skärholmen, så klart. De är så fina mina elever. Så fina, både på insidan och utsidan och jag önskar att de visste. Kloka är de också. Kloka och reflekterande. Något säger mig att chansen är större att de vet det.

Dussinmänniskor och lätta vägar

I teorin tar allt så lång tid. I tankarna skapas stressen och i praktiken går allt så mycket snabbare. Jag planerar vårens Kommunikationskurs, skriver IG-varningar och rättar uppsatser. På en sekund eller två är allt klart och stressen förintas och försvinner obemärkt förbi. Praktiken är så mycket finare, så mycket enklare. Om hela livet vore så enkelt fanns inga problem, men inte heller några fina lösningar. Vi behöver teorin, behöver tänka, behöver skapa, men vi behöver också handla. Utan handling ingen verkstad och utan verkstad mer stress.


Så är jag fast igen

Mina onsdagar är hysteriska. Det är bara så. Och nu är jag trött. Trött och nöjd efter en produktiv dag. En fika med Johanna var exakt vad det borde vara och ikväll ska jag somna sött till 90210. Jag är torsk på 90210, torsk sedan en vecka. Det är sådant man blir när man inte tittar på vanlig tv.

Men först,
P3 Live med Tiger Lou!


Dylan och Brenda, när det begav sig!

Partyprinsessa, äntligen

Jag har inte ägt en riktigt festblåsa sedan jag vet inte när. Antingen hittar jag ingen som passar eller så känner jag mig bara så fel, så dum. Som om det inte är jag. Det är det nog inte heller eller det har inte varit. Nu är det. Nu äger jag två. Nu kan jag gå på alla dessa jul- och nyårstillställningar. Yes!

Säg inte nej, säg ja!

Ett litet meddelande från en vän, en kopp te med en annan och en inplanerad fika att se fram emot. Saker behöver inte vara så mycket krångligare för att livet ska bli lättare att leva. Och jag tror visst att Timbuk har skrivit en låt till mig. Till mig och alla andra.



Timbuktu - Säj Inte Nä Säj Jää
>

Bland måsten och krav

Men lite avundsjuk är jag på mina elever ändå. De kan ta sovmorgon dessa morgonar när sängen bara skriker att man ska stanna kvar. Det kan jag aldrig göra. Imorgon ska jag dock ha en stressfri morgon och komma lite senare till jobbet. Det har Anna sagt att jag får och det är Anna som bestämmer, så jag skolkar inte ens. Och jag spelar definitvt inte sjuk.



Ibland längtar jag tillbaka

Men Stockholm har en stor jävla nackdel till skillnad från Dalarna. Dessa vintrar. Dessa vintrar är inte vintrar och jag huttrar och fryser av ett totalt mörker och ett konstant regnande. Kaffe, jag säger bara kaffe. Kaffe och sockor och vantar och mössor.  Riktig kyla är inte kall.

Mer än så är det inte

Allt behöver inte vara så politskt korrekt jämt. Det är när vi bryter mot det förutsagda som vi bryter mot samhällets normer. Jag sållar mig till skaran som gillar Carolina Gynning. Carolina Gynning är något annat än alla andra. Hon berättar sanningen som den är och hon får mig att skratta. Skratta åt allt det där hon uttalar som vi andra aktar oss noga för att uttala. Om hon är en bra förebild eller inte tåls att diskutera länge och väl. Mig kvittar det. Hon får mig att skratta och hon bryter upp lite. Det räcker. Ibland räcker det.

Och det är anledningen till att hennes
blogg är en av få bloggar jag läser. Läser och återkommer till.




Bilden är från spanonline.se

Det finns inget gott som inte för något ont med sig

Det finns så mycket bra med att vara lärare. Om jag så hade en hel bok att skriva skulle jag ändå inte få med allt. Inte alla vinklar av allt. Att undervisa framför gapande tomma bänkar där elever borde ha suttit hör dock inte dit. Att skriva fulla papper med IG-varningar hör inte heller dit. Det hör definitivt inte dit. Nu har jag ont i min kropp, ont i mitt huvud och vet inte alls hur jag ska lyckas att förändra detta. Förändra är det bara de som kan göra.

Kanske är det jul ändå

Jag tittar lite på julkalendern och kanske är den bra ändå, jag måste nog fortsätta titta. Jag försöker handla julklappar och kanske blir det bra ändå, jag måste bara fortsätta leta. Just nu har jag bara en klapp till mamma. Och jag försöker sätta upp en julstjärna, men det blir inte bra ändå, för sladdarna är slut överallt.


ahlens.se

Morgonpepp

Morgonträningen börjar bli en vana och en bra sådan. Men morgonträningen förekommer inte tack vare att jag är ett freak, utan på grund av att jag inte är det, inte är det längre. Jag tränar på morgonen för att jag inte ska fly under dagen. Hitta anledningar. Hitta trevligare sysslor. Fika med människor. Strosa på stan. Nu kan jag göra alla dessa trevligheter med gott samvete och sådant gillar jag. Sådant gillar även Aftonladet, som skriver om fördelarna här.


aftonbladet.se