V.B.Rock & Republic...

... säljes alltså. Ta gärna en titt på min auktion.

image440

Sunday news.

Sedan jag var 16 år har jag jobbat minst varannan helg. Nu är jag ledig varje. Och även om jag sliter måndag till fredag så är det en oerhörd skillnad när man är ledig på helgerna.  Man behöver det för att komma i kapp, för att ladda batterierna.

Dagens aktiviteter har betsått av ett spinningpass och en eftermiddagsfika med
Söthanna.  Dessutom har jag hunnit ringa några efterlängtade och rättat några prov. Exakt en sådan söndag som jag uppskattar och exakt så slappt som jag vill ha det.  Dagar som dessa fanns det få av tidigare, nu får jag tillägna varje söndag till trevligheter och avslappning om jag vill. Det ska jag också se till att göra. Jippi!

Nu ska jag lägga ut en annons på mina R&R, Victoria Beckham jeans. Håll utkik om du är intresserad!


image439

Ett skolexempel

image438

Jag kastar stenar i mitt glashus
Jag kastar pil i min kuvös
Och så odlar jag min rädsla
Ja, jag sår ständigt nya frön


Jocke Berg proppar alltid sina texter fulla av stilfigurer. Det är därför de är så vackra.


Bil

Meningen med texten.

Jag vill aldrig ge mina elever en uppgift som det inte finns ett syfte med, som det inte finns en tanke bakom och som det inte finns ett användningsområde för. När jag gick på högstadiet och gymnasiet fick jag lära mig att skriva ett referat av en lång text. Lätt som en plätt tyckte jag, men vad tusan jag skulle kunna förkorta en text för hade jag ingen aning om.

Mina elever får gå ett steg längre, de får referera från andra texter och skriva ihop en utredande text direkt, redan i ettan. Svårare, självklart. Men syftet är glasklart och användningsområdet mångfaldigt. Detta är vad man anväder referat till. Ingenting annat.

Jag sitter och funderar på stilfigurer. Så lätt att ta in för vissa, så svårt för andra. Om det inte ens märks att man använder en stilfiigur har man lyckas. Märkte ni att jag använde en nu, alldeles nyss?


Det finns vissa band som aldrig tystnar i min högtalare...

Det finns tre kategorier av musik i mitt liv. Den första gruppen är den impulsiva och kortvariga gruppen. Jag hittar en låt jag stendiggar och så lyssnar jag på dem ett litet tag, tills jag tröttnar och märker att skivan är skit. Den andra gruppen är de artister jag hittar av en slump, börjar lyssna på men efter ett tag märker jag att det kanske inte var så himla bra ändå. Det finns bättre musik. Sedan återkommer de på Itunes, månad efter månad, år efter år medan jag zappar vidare. Dock kompletteras dessa snabbt av mer ny musik som jag gillar för ett par månader. Resultat: ett fullproppat Itunes.

Den sista kategorin musik är grupper jag följer från år till år. Den grupp jag gillat längst är
Kent, som sagt. Jag blir alltid lika glad när en ny skiva släpps och jag kommer aldrig sluta gilla Isola och Vapen och ammunition. Mando Diao, Winnerbäck, Coldplay, Kristoffer Åström finns även de i denna kategori. Ja, kanske ingår även Timbuktu i denna lilla skara.

Nu släpper de alla nya skivor. Det var tre år sedan sist. Alla, på en och samma gång. Igen. Och jag gör min första skivbeställning på två år, för den sista skivan i Kentsamlingen får inte saknas. Men det ska vara något som Kent för att jag ska köpa skivor annars finns andra sätt att snabbare tillgå dem.


Jag vill ha en rysk sjal! Nu!

Efter att jag mött upp Jessica och hennes kompis för ett glas vin sprang jag omkring på stan som en tok och letade efter en svart rysk sjal. (Fast jag tror man borde säga ryssjal.) Tio affärer senare kom jag ut med en röd t-shirt. Jag borde inte handla mer nu och definitivt inte saker som jag inte behöver. Sjalen fattas mig dock fortfarande, men något säger mig att om någon månad finns den överallt.  Men om en månad är inte snart nog. Inte för mig.

Jag borde dock inte handla. Inte med tanke på att jag flyttar snart, att jag just beställt en ny dator och att min jobbsituation faktiskt inte är den bästa. Nerskärningar, för få elever och ovisshet. Inte läge att sticka ut hakan och vara kaxig, men det har aldrig stoppat mig förrut. Jag sticker alltid ut hakan, eller, jag säger alltid vad jag tycker om saker och ting. På gott och ont. Just nu är det nog mest på ont. Men ändå. Kom inte och säg att ni inte vet var ni har mig. Med mig vet man alltid säkert.  Och jag är inte den som är tyst på mötet och talar sen. På gott och ont alltså...


De perfekta stövlarna.

Förra året hade jag de perfekta stövlarna. Inte i andras ögon perfekta, men i mina. De var lite rockiga, vida upptill. lagom höga, platta och dessutom svarta. I år är de inte lika vackra längre. De är så slitna att Andreas nästintill förbjuder mig att använda dem. Jag går nämligen på insidan av foten och dessa stövlar är nu gravt missbildade och inte särskilt vackra, men jag vill ha dem och det finns inga som dem i butikerna. Just nu ligger de hos skomakaren som säger att han inget kan göra. Så ser ni mig komma gående med slitna stövlar så är det bara för att jag inte kan slita mig.

Och ja, jag ska fortsätta att leta efter några ersättare.

Att hitta ny bra musik...



... är bland det bästa som finns!

I mössornas värld.

En slapp fredag efter en tuff vecka. Som alltid på fredagar har jag dock hunnit med en liten shopping. Jag har inhandlat två koftor från Vila, bytt mina jeans till en ny mörkare tvättning och köpt ännu en mössa. Jag älskar mössor och när jag väl satt på mig en kan jag inte få mig att ta av mig dem.

I smyg låter jag mina elever ha mössa på sig, fast det finns en regel i skolan som säger att man inte får. Jag låtsas att jag inte märker och ibland märker jag inte heller. Jag avskyr mössdiskusionen och tänker inte gå in på den här heller. Stop. Men mössor är trevliga grejer och nedan ser ni en, dessutom är de billiga om man låter bli att köpa märkesmössor som min pojkvän och andra coolare typer.

image437Hm

Min nya älskling.

Jag har beställt en ny dator. 2000 kronor billigare än vad jag hade trott, till råga på allt. Kampanjer och födelsedagar. Det enda den inte har är en firewire, men eftersom jag aldrig filmar så gör det inget. Hoppas jag inte. Om jag inte tänker börja filma. Men det tänker jag inte. Om några dagar anländer den och jag ska proppa den full med bra musik och snygga bilder. Surfa i soffan och på tåget, på en bra dator denna gång. Hoppas jag. Jag kan bli glad för mindre.



image436
Elgiganten.

Inte direkt party...

Så var det snart helg igen och jag har knappt några planer. På ett sätt är det underbart, men på ett sätt gör det mig förfärligt rastlös. Jag ska dock vila, rehabilitera och träna. Hoppas på att träffa Anna, kanske träffa tvillingarna och kanske träffa pappa lite till. Jag ska byta mina jeans till ett par mörkare och kanske dricka lite vin. Tja, det finns att göra ändå. Och det jag egentligen behöver är att vila. Tja, det ordnar nog sig det här också.

Livets dilemman.

Läget är lugnt och jag är lugn. Pappa får åka hem imorgon, men kanske kommer inget bli som förr. Inte för pappa och kanske inte för oss. För allt förändrar en och ibland kan förändring vara bra. Att inse värdet av vad som är viktigt i livet, att förstå vad som verkligen betyder något och ta vara på det.

Det låter enkelt men är svårt. Och det stora behöver inte utesluta det lilla. Att vara djup behöver inte utesluta att vara ytlig och att prioritera kärlek behöver inte betyda att man prioriterar bort annat. Allt rymms, om så mer eller eller mindre.

Utan att stressa dock, pappa. Utan att stressa. Och genom att äta rätt mat. Korven på friluftsdagen gick inte att äta idag, jag såg hur det animaliska fettet stoppade upp mitt blod. Om några veckor kanske jag är normal igen, men nu flyr jag mättade fetter som pesten eller sniglar och mår illa av glassätande människor.

image435


Tillbaka.

Lite lättad, mycket förvirrad. Mina elever såg en annan jag idag och jag såg mig själv med andra ögon. Att lära sig av andras misstag, att ta hand om sig själv och att titta på saker långsiktigt kanske får bli lärdomen. Nu är jag lite tryggare, men minst lika trött. Systrarna är här och snart ska pastasallad serveras. Livet gjorde en loop och det är bara att lära sig av det, fundera på vad det lär oss och ta hand om varandra. Japp. That´s all.

Faller.

Och så vänds hela livet upp och ner. Det stora blir det lilla och det viktiga blir oviktigt. En natt av samtal, förvirring och tårar.

Din pappa har hjärtinfarkt och läget är kritiskt.

Systrarna är på väg och allt ställs till sin spets. Det går bra det här, det måste gå bra och det verkar gå bra. Men ändå. Datorer, Tristan och Isolde och nya jeans känns tämligen oviktigt.

Coldplay forever!

Först blandar Ipoden fram en massa Coldplay, sedan sjunger Idolfavvoriten The scientist. En gång i tiden grät jag när Chris Martin träffade Gwynnet och var på väg till Sverige från Malta för att se dem live, tur och retur över en dag om det skulle vara så. Någon gång måste det vara min tur, någon gång måste jag se dem. Snälla låt mig. För så mycket bättre än så här blir det inte.

image433

Köp, köp, köp.

Det är stora inköp på gång i mitt liv. Inte hus -eller bilstora, men stora för att vara mig. En ny dator ska nämligen inhandlas. Detta är något jag gör med ångestblandadförtjusning då mitt förra datorköp var en katastrof. Det tog tio minuter att ens få igång datorhelvetet. Nu är det lite andra tider och jag kan få en bättre dator för mindre pengar. Ändå, ångest. Tänk om det blir fel, igen. Jag borde nog lägga ännu mer pengar, jag vet. Men det går inte, jag ska inte.

Som om det inte vore nog ska jag dessutom köpa ett par nya jeans i veckan. Ett par mörka Acne Hex. Jag fullkomligt älskar mina ljusare Lena, så det är bara att slå till på ett par till likadana. Jag har för många par jeans i gaderoben som bara tar plats för att våga chansa på några andra. Snart är dagen här i alla fall. Ni är så efterlängtade.
image432
Bild:
Acne

Jag kommer att sakna dem.

Eleverna har studiedag imorgon, vi har med andra ord planeringsdag, vilket verkligen behövs. Det är synd bara att det är på en måndag. En hel dag med mentorsklassen försvinner och jag kommer att sakna att ha dem där, de små liven. Men behövligt, som sagt. 
 
På onsdag har hela skolan friluftsdag. Jag tror att jag är den som längtar mest. Sedan den dagen för sju år sedan då jag slutade spela fotboll har jag älskat kollektiva idrottsdagar. Jag har överhuvudtaget uppskattat alla tillfällen till att sporta. Men de är få, de tillfällerna. Gymmet och aerobicen ersätter inte riktigt lagsportens plats. Inte på långa vägar. Man kommunicerar inte med någon, samarbetar inte, utan pressar bara sig själv under tystnad. Så friluftsdagen är välkommen. Mer av mig än av eleverna.

Åtta flaskor vin...

...på sex personer, en massiv och mör köttgryta, ost och kex och diskussioner om allt från Ted Gärestad till ungdomsengagemang gjorde att vi satt till bords från 19 till 02 igår. Inte illa. Detta händer inte ofta, men när det händer är alltid pappa, faster och farbror med. Gitarren var dock nerpackad, men vi lyckades ändå konstatera att jag faktiskt är tondöv och att jag faktsikt kanske borde engagera mig politiskt. Om inte jag gör det, vem ska göra det då?

Idag är vi trötta, huvudet värker och tv-tablån får leda oss genom dagen. Det är skönt att Andreas är här.

Nya Bodypump 63...



...innehåller bland annat denna grymma låt som får mig att minnas sommaren 1994. Då var det bangolf, killar och enarmadebanditer som gällde.  Minns du Hanna vad vi älskade denna? Jag ler mitt allra största leende och tycker att det är roligt att träna pump igen. Tänk vad musiken kan tillföra till ens liv. Igår blev jag förresten kär i Frey´s låt och nynnar den hela dagen idag. Nu pump och sedan landet!


Mina fredagar är tillbaka.

 Lite fredagsshopping, fredagsbilagan, rödvin, choklad, Postkodmiljonären, Idol och Jordan. Och såklart Andreas. Mina fredagsvanor är återställda. Jippi!


image431

Min fredagsvana, Cecilia.

Me and my students.

Eleverna stör och jag blir arg. Eleverna ser uppgivna ut och jag blir uppgiven. Eleverna är glada och jag blir glad. Det är de som styr min dag. Mina elever. Snälla söta, var snälla i eftermiddag. Det är bara fredag en dag i veckan.

För att fixa fredagsstämningen måste jag sluta lyssna på Damien och börja lyssna på The tough alliance...



Skivan är en riktig hit, men tydligen suger de live. Tyvärr.

Var dig själv fullt ut!

Jag överöser mina elever med frågor och diskussioner om samhällens fack och de normer samhället sätter upp för oss. Kanske för att jag själv velat ha fått fundera på den saken lite tidigare, för allt utgår ju faktiskt från mig... Bara för att man har en viss stil behöver man fakiskt inte köpa hela paketet inklusive musiksmak, politiska åsikter och sätt att vara. Det är helt okej att vara hiphopare men älska hårdrock, vara djup men även läsa Klickbilagan, ha svarta kläder men ändå vara glad. Det är bara det att vi kanske inte vågar vara det, för vi vet vad alla förväntar sig av oss.

Av den här anledningen är det härligt att det finns karaktärer som Bigbrother-Marie-med-stora-bröst som nu knäcker i Idol, Carolina Gynning som kanske ser ut som någon som har mer utseende än intellekt,  men har både självinsikt, humor och är fruktansvärt smart.Det finns fler. Men inte så många fler. Tänk om alla tänkte lite mindre och bara var de som de är, vad livet vore underbart...


image430

Tillslut blev det bra.

Två tjugoåriga killar lekte hockeymatch på pendeln och på gymmet var det så fullt av biffar att jag tappade vattenflaskan och gick in i en. När jag väl bestämde mig för att promenera hem, regnade det och jag fick vänta på en försenad buss och bli iskall. Tystnad, jag vill ha tystnad efter en lång dag med hög ljudnivå.

Nu är jag hemma, varm och det är nästan för tyst. Jag har pratat med faster och  planerat lördagen på landet med köttgryta, mustigt rödvin, gitarrspel och filtar och snicksnackat med mellansyster. Trevliga ting. Idol förgyller vardagskvällarna och snälla mail och kommentarer gör mig varm. Imorgon är det fredag och allt är som det ska vara. Trevlig helg allihopa!

Musikdilemma.

Jag kan aldrig bestämma mig om jag vill lyssna på spellistor på min Ipod eller om jag vill blanda spår. Det dumma med spellistor är att man tröttnar så ruggans fort på sina favvolåtar, men å andra sidan har man riktigt bra musik så länge det varar. För hur gärna jag än vill älska varje låt som finns på min Ipod, så gör jag inte det. Mysko låtar jag inte vet om att jag har hoppar upp, titt som tätt och alltid tänker jag att "jag måste ta bort den här skiten". Sen glömmer jag det. Jag tror de spåren gömmer sig på något mystiskt sätt. Mitt batteri laddar sedan ut fort som tusan för att jag byter låtar och håller på hela tiden.

Jag har i alla fall bestämt mig för att ändra mina morgonvanor. Jag är ritkigt trött på
Äntligen morgons enformiga, gamla och riktigt dåliga musik och har nu övergett mina favoritprogramledare till fördel för Olle Garp och bättre musik.


image429
Olle på Morgonpasset.

De/dem

På begäran, här följer min förklaring på när man ska använda de och när man ska använda dem.

De är ett subjekt, dem är ett objekt. Detta säger i sig inte så mycket. Men tänker man på att jag, vi, hon också är subjekt, liksom mig, oss och henne är objekt blir det lättare. Vet du inte om du ska sätta de eller dem, prova om vi eller oss passar in och så byter du ut det mot de/dem.

Vi/jag/de gick tillsammans hem till oss/mig/dem.

Låter krångligare än vad det är. Prova alltså bara att byta ut mot ett annat ord i samma grupp, för att se vilket  ord av de och dem det ska vara.

Jag är lite trött och det här blev lite flummigt. Förstår du?





Inget liv utan nätet.

Mitt internet har legat nere hela kvällen. Min kväll var därmed förstörd. Jag måste kunna koppla upp mig, jag känner mig helt socialt inkompetent annars, som om världen fortsätter utan mig. Som tur var räddade Greys min kväll och de första tårarna har fallit. Mina tårar kommer att fortsätta rinna några minuter i tio varje onsdag framöver. Jag är en blödig jävel och gråter så fort något är lite fint och lite sorgligt. Dessvärre gråter jag aldrig när man bör gråta, men det är en annan historia. Meredith är i alla fall min hjälte. Åh, vilken bra mamma jag har. Hon älskar då mig som jag är i alla fall. Tack.


image428
Bild: Kanal5

Jag älskar ändå Kents nya låt. Så som jag alltid älskat allt av Kent.



Frågan är om mamma gillar denna mer syntiga Kentlåt. Måste nog  ringa och fråga. Hon är för övrigt mastodontstolt för att det var hon som först tog Kent till vår familj, 1998. Jag var ett år efter. Pinsamt, tyckte jag då.

Problem.

Min chef tror att det är problem så fort jag har pratat med en elev om något. Antagligen för att alla berättat för mig om sina problem. Hon tjatar om att jag kommer att bränna ut mig. Det kommer jag inte. Härdan efter ska jag vara tyst. Tyst som en mus. Jag funderar fortfarande på hur detta ska gå till.

En bra dag?

Alla ettor ska jobba med ett projekt i två dagar och eftersom jag bara har ettor innebär det två dagar utan lektioner. Å ena sidan är det lite tråkigt, för det är ju lektionerna man jobbar för. Å andra sidan ser jag möjligheten att jobba i kapp lite grann. Antiken ska förberedas och elevtexten jag slarvat bort bara måste hittas bland mycket annat. Så, jag ser fram emot en härlig jobbdag och hoppas verkligen att det kommer att bli så. Ska nog peppa mig med lite bra musik innan jag går till bussen. Får man spela musik innan sju förresten? Det undrar jag varje morgon...


Chocka mig bara!

En tjej i min mentorsgrupp är nazist. Hon kallar sig rasist, men är nazist, nazist, nazist.  Hennes åsikter är så extrema att jag varken vet om jag ska skratta eller gråta, än mindre visste jag vad jag skulle göra när hon stilla och lugnt berättade vad hon ansåg om mörkhyade. Efter lektionen insåg jag vad som hänt och jag sprang i kapp tjejen, ringde de andra eleverna och nu kommer sådana ord aldrig mer yttras i mitt klassrum. Oj, vad jag inte hanterade situationen rätt och oj vad jag skäms. Men gjort är gjort och jag erkände mitt misstag. Tusan. Lärarutbildningen skulle kunna ha pågått i tio år till och jag hade ändå inte fått reda på vad jag ska göra i alla exterma situationer. Bra kollegor är dock räddningen.

Som om det inte vore nog har jag tappat bort en elevs text. Jag ska leta järnet imorn. Ingen bra dag med andra ord. Nya tag imorgon. Godkväll.


Ta slut, dag, ta slut.

För första gången sedan jag för två månader sedan flyttade till Stockholm har jag tråkigt. Förutom gårdagens fest har helgen bestått av träning, vila, återhämtning, städning och planering. Nu har jag fått nog. Jag vill umgås nu! Varenda blogg är kollad, Facebook ekar nästan tomt och jag skickar sporadiska mail. Jag tvättar mitt hår och skriver till kollegor. Helst av allt vill jag sova, men det är inte tid för det. Inte heller orkar jag ta mig ut och hitta på något. Så, jag sitter kvar här och har tråkigt och hoppas på att det ligger något i Alfons pappas ord;


Man måste ha tråkigt ibland för att veta när man har roligt.

Tja, kanske det.

image427




Bild:
Kino


Jag fullkomligt älskar folk som bryter mot normerna och är de där är. Idolamanda är min nya idol! Mina tårar rinner.



Gynning är en annan. Snygg, ytlig, rolig och smart. Underbart!!!

Tillsammans igen.

Det är lite konstigt ändå att alla barndomsvännerna bor här. Och med barndomsvänner, menar jag verkligen barndomsvänner som i dagis, fritids och lågstadiet. Dessa ämnen var också de som diskuterades på gårdagens fest. Vissa detaljer var glömda, vissa händelser förfinade. Barn är inte snälla, så är det bara. Om alla föräldrar förstod det kanske världen vore líte, lite bättre. En god middag och en trevlig kväll var det i alla fall.

image426
Födelsedagsbarnet!

Hela Borlänge är i Stockholm.

Och när jag lite försynt stiger in i pumpsalen står Malin där. Malin var den jag för sisådär åtta år sedan tog mina allra första pumpklasser hos. Och nu är hon här. Dock som vikarie, men ändå. Vilken lättnad och vilken instruktör. Lite försent kommer sedan Marie inspringande, en tjej jag tränat med i flera år i Borlänge. Dessutom har jag tidigare sett två andra bekanta ansikten på gymmet. Jag undrar om man kan känna sig mer hemma efter en så kort stund i en ny stad...  Det var jag som pratade med instruktören innan passet, inte alla de andra. Yes.

Ikväll bjuder Karin och Jonas till fest och många av barndomsvännerna kommer att vara där. Kanske blir det samma klänning som förra gången, det är i så fall bara Emma och Hanna som vet. Nu laddar jag med pasta framför datorn och sen ska Emma få fixa en kort lugg på mig.

Kent, jag hade glömt Kent, nu är de i mina högtalare igen. Samma dag som Linda släpper sin nya skiva, släpper Kent sin nya skiva. (Egentligen kanske jag borde skriva tvärtom, men vem bryr sig...)Om någon har biljetter som de vill sälja till någon av konserterna i Stockholm är jag intresserad. Mycket intresserad. På återseende.

Bränna lite fett.

En hel vecka har passerat utan att jag har hunnit träna. Och nej, det är inte en fråga om prioritering, jag har verkligen inte hunnit den här veckan. Jag går upp sex och kommer hem åtta, som det är ändå. Det skulle ha varit igår då, men då orkade jag inte. Nu bär det iväg till Sats för att utnyttja min svindyra månadsavgift och bränna lite fett. Bodypump står på schemat. Jag har inte tränat pump på nästan två månader och vet att jag varken kommer att kunna gå eller tvätta håret den närmaste veckan. Men det får det vara värt. Vikterna måste ändå vara de samma, så är det bara.

image425
Bild:
Lesmillis

Höstnytt.

Jag har handlat mössa och vantar, färgat håret brunbrunt och målat naglarna i mörkt lila. Jag frös ända in i märgen i dagens leggings outfit och jag har tagit fram den riktiga höstjackan. Inte mig emot. Jag älskar hösten. Imorgon ska jag klippa lugg och sedan kan jag börja fira höst på allvar.


image424

Rättvisa?

Äntligen är jag hemma utan att behöva stressa. Jag internetar ikapp, tvättar lite och väntar på att ha tid och kraft att färga håret.  Ja, jag gjorde det nyss, men det ljusa håret tränger igenom, nu ska jag bli brunett på riktigt igen och mamma kommer att säga att jag är så himla mycket finare i lite ljusare hår. Jag försvinner annars, tycker hon. Det tycker inte jag. Jag vill vara brunett. Jag har alltid känt mig som en brunett, liksom jag alltid känt mig som en jätte. Men det är okej, det med. Uppväxten etnar sig fast.

Efter syster-hälsopedagogs anteckningar har jag föreläst om självkänsla och självförtroende idag. Mina elever tittar förskräckt och med ledsna ögon på mig när jag säger att självkänsla handlar om att tro på sig själv även när man presterar dåligt, att tro på sig själv även när man gör bort sig och att våga vara både stark och svag. Jag inser att jag är lyckligt lottad, att jag haft en bra uppväxt, jag inser att jag tror på mig själv och accepterar mig själv, även om jag kan vara dryg som fan och virrig ibland. Självinsikt kanske, eller vad Erika?

Tja, jag har haft det bra, jag har det bra och nej, jag tror inte att olycka bara ska träffa vissa, men nog tusan kan det kännas så ibland. Orättvist, väldigt orättvist. Men vem har sagt att livet ska vara rättvist?

Facebook...

... är grymt! Jag ägnar egentligen inte särskilt många minuter per dag åt det, men jag älskar vetskapen om att jag bara är några klick ifrån gamla vänner som jag inte har träffat sedan jag vet inte när. Nu vet jag var de bor och vad de gör och att jag kan skriva några rader åt dem utan att verkar mysko eller efterföljsam. Dessutom är det underbart att alla har facebook, annars tycker jag att människor i min ålder missat lite av det här internetlivet.

Nästa år är det vår tur att gå på klassfest. Tio år sedan nian. Jag längtar redan, eller jag har längtat i flera år nu. Snart, snart är det vår tur. Jippi vad roligt att träffa alla gamla godingar!

Lite si och så.

Förstahandskontraktet har landat i brevlådan och på jobbet är allt kaos men det ordnar sig nog det med. Imorgon är det fredag och jag har knappt hunnit andas. Skönt ändå. Lite fest, lite träning och massa massa slappa. Underbart.  

Idol var i Borlänge...

... och inte en jävel kände jag igen. Skumt. Men jag gillade rockkillen riktigt mycket.

Förövrigt en trött, häktisk och ganska jobbig dag, förutom att jag äntligen fått se Hannas fantastiska utställning. Hon visar verkligen att man kommer långt med talang och vilja. Imorgon är det kvällsarbete igen och jag längtar mest till helg och vila. Suck.

Självförtroende?

Vi pratade om normer kring kvinnligt och manligt, och så släpptes en bomb. De är 16 år gamla och har varit med om både det ena och det andra, sådant man inte ens kan eller vill ana. Var och en av dem bär på en hemsk och destruktiv historia och jag är mentor åt dem alla. Självförtroende, självförtroende, självförtroende är vad som måste nötas nu. För alla, oavsett anledningen. Om ni har någon bra övning eller någon text av Mia Törnblom eller så att dela med sig av, snälla skicka, skicka, skicka. Här måste broar byggas och tryggghet skapas.

image423
Bilden är lånad
härifrån.

Inga dåliga dagar.

Måndagar är inte så dåliga dagar i min värld, jag har nämligen min egen lilla mentorsklass hela dagen. Stackars dem som inte gillar mig... Men jag är trött och sliten. Helgen har tagit ut sin rätt. Kanske är det så det ska vara. Men nya tag, en ny vecka och en värkande hals. Fy.


I`m yours



Den sista halvtimmen av bröllopsfesten pratade jag inte om annat än denna låt. Jag förbannade Lindas bandkillar som inte visste vilken låt jag menade, blev besviken på DJ: en som inte hade den i sitt kit och arg på mig själv som är tondöv och inte kan sjunga. Det första jag gjorde när jag vaknade i morse var att nynna på denna låt och tio timmar senare nynnar både jag och Andreas. Dags att lyssna på låten en gång för alla och få den ur hjärnan. Bra låt by the way. Och kanske passar den faktiskt på ett bröllop. Det tyckte i alla fall jag igår natt.

Kärlek på allvar.

Linda har nu blivit fru, Sonny har blivit man och vi alla vännerna har fått spenderat ett underbart dygn tillsammans VI har beskådat en vacker vigselakt, ätit änglalik mat och dansat till duktiga musikers toner. Vi somnade fem och vaknade åtta, snackade tjejsnack medan de andra sov och myste lite innan vi åkte hem. På vägen hem käkade vi Mc Donalds innan vi skönk ner i soffan hemma. En halv söndag är kvar och vi ska bara mysa. Gött.

image422


Idolcirkusen är igång och min idol hittills är...



Pojkar med gitarr kan man inte få för många av... Snart kommer järngänget och hämtar oss. Emma, Hanna, Pepe. Jippi!

Klänningsval

Jag har redan varit vaken i två timmar. Duschat, ätit frukost och sytt i knappar på en skjorta. Min kropp är inställd på 06.00 och verkar tycka att det är en lagom tid att gå upp oberoende av dag i veckan. Hm. I natt ska vi sova i en barack till vandrahem någonstans i Gnesta där det endast finns fotogenlampor och kallvatten i en intilliggande byggnad. Som tur var är vi tio personer så vi kanske kan hålla värmen uppe, om inte annat beroende på alkoholhalten i blodet. Sockor, underställ och fleecetröja är dock nedpackat.

In i det sista har jag tvekat mellan den guldiga sidenklänningen och den gråa ullklänningen. Jag tittar ut och väljer det sistnämda. Höstbröllop kräver höstklädsel. Dessutom har Hanna fått varit med och tyckt och hon har en smak och stil som heter duga. Så var det med det. Dags att måla mina brokiga, korta, ojämna naglar, i vilken färg vet jag inte än, men antagligen får det bli i guld.

Bröllopsdags.

Mitt huvud har värkt hela dagen, det kommer från nacken och strålar åt alla håll. Mina elever har varit sjukt högljuda och jag har tillämpat båda tysta minuter och arga toner för att dämpa dem. Och snackar inte dem så snackar jag. Huvudet värker fortfarande. Jag har tagit panodil, ätit mat och druckt vatten. Bara det är bra tills imorgon så. Bröllop i Gnesta. Mitt första bröllop. Som jag har längtat efter att gå på bröllop och nu är dagen snart här. Linda ska bli fru och vi ska titta på och festa. Mycket angenämt.


Brev från idolen.

Comhem har för tillfället haft driftstörningar i Stockholmsområdet. Tack för den. Om inte annat märker man då hur beroende man är av nätet. Jag har fått mail av Jonas Hassan Kehmiri idag. Ballt. Ballare. Ballast. Min förebild och min gud. I morgon ska jag gå på hans filmatiserade bok, är den hälften så bra som boken så är jag nöjd.

image420

Godnatt.


Very nice!

Japp,  så har man fixat ett förstahandskontrakt då. I Hägersten, trappen bredvid pappa. Två och ett halvt rum och svindyr hyra. Men vad gör man inte. Underbart, härligt. Nu får Andreas skynda att fynda jobb så vi kan bo tillsammans igen. Japp, japp. Glad är jag.



image419

Stopp.

Det står lite still i hjärnan. Imorgon kommer Lillan och ska vara med på mina lektioner. Ikväll ska jag få mat hos pappa och sedan ska jag göra mitt bästa för att få ett förstahandskontrakt. Japp. Thats´all. Bröllopet närmar sig och jag vet inte vad jag ska ha för kläder på mig än. Eller, jag har två outfitar att välja på, en glammig och en höstig. Vi får se då vilken det blir.

På gymmet.

Inte trodde jag att Sats Telefonplan skulle vara ett så snobbigt ställe. Men det är det. På åtta band står åtta snygga tjejer och springer, de springer och springer minut efter minut. På gymmet går de grova killarna omkring. De spänner sig och pratar om kost och hälsa. På dansklasserna är alla proffs och på strechingmattan hänger han brottardansaren, Martin någonting. Sen är det jag, jag flyter omkring, gör det jag känner för. Cyklar lite för att bli varm, lyfter lite fria vikter för att bli stark. Plötsligt dyker en instruktör upp och rättar till mig. Stör mig inte, jag vill vara själv. Låt mig göra som jag vill.

Snobbigt alltså, men helt okej. Och kostar det så ska det väl smaka. Jag är glad att vara igång igen.

Några av 2006 års nyord

bloggosfären skämtsamt om det "universum" som alla bloggar utgör; 2004

curla  skämma bort; 2005 (bildat till curlingförälder) 

helikoptermamma

 överbeskyddande mamma; 2006

hemmadagis

 eftersyn av eget barn i hemmet mot kommunalt vårdnadsbidrag; 2004

latteliberal

 alltför liberal; oäkta liberal; 2004

legga

 be att få se någons legitimation; 2006

medborgarjournalistik

 ny betydelse: journalistik utförd av vanliga medborgare; 2006

miljonsvenska

 benämning lanserad 2005 av tidningen Gringo för det som kallas "invandrarsvenska", "förortsslang" m.m.

minnespinne

 usb-minne

myspys

 skämtsamt om musikwebbplatsen MySpace; 2006

regnbågsbarn

 ny betydelse: barn till föräldrar som är homo- eller bisexuella eller transpersoner; 2006

rondellhund

 icke-officiell hundskulptur i rondell; 2006

Lite roligt faktiskt tycker svenskläraren!


I en bubbla.

Jag går runt i en bubbla av ledsamhet och lyssnar för första gången på väldigt länge på deppmusik. Lite känner jag mig som 16 igen, jag med. Egentligen mår jag bra och egentligen tror jag allt handlar om mina elevers bekymmer. Jag tar mig omedvetet till deras nivå. En kollega var helt nere förra året, ända tills hon kom fram till att det inte var hon som var deppig, utan hennes elever. Hm. Jag ska lyssna på lite deppmusik idag med, för det är så jävla bra, och sen ska jag försöka börja digga lite hårdare och gladare toner igen. Så länge, lyssna på dessa fantastiska toner.
runt i en bubbla av ledsamhet och lyssnar för första gången på väldigt länge på deppmusik. Lite känner jag mig som 16 igen, jag med. Egentligen mår jag bra och egentligen tror jag allt handlar om mina elevers bekymmer. Jag tar mig omedvetet till deras nivå. En kollega var helt nere förra året, ända tills hon kom fram till att det inte var hon som var deppig, utan hennes elever. Hm. Jag ska lyssna på lite deppmusik idag med, för det är så jävla bra, och sen ska jag försöka börja digga lite hårdare och gladare toner igen. Så länge, lyssna på dessa fantastiska toner.

Heja mig!

Och så lite flyt. Håll era tummar onsdag kväll klockan kvart i nio, då ska jag gå på lägenhetsvisning på ett förstahandskontrakt i Hägersten, bredvid pappa, nära till gymmet, nära till Anna och nära till stan. Om kemin stämmer får jag det.  Heja, heja mig!


Fuck, fuck, fuck.

Jag tror jag har gjort bort mig rejält. Fan. Det är inte alltid bra att tala och agera innan man tänker. Det är nog nästan aldrig bra förresten. Nu kommer jag ha ångest hela natten, ligga vaken och grubbla, ända tills jag kan ställa tillbaka vad jag ställt till med. Förhoppningsvis kan jag det.


På återseende.

För övrigt en trevlig dag då jag har hunnit med både det ena och det andra, bland annat att träffa Jessie, det var alldeles för länge sedan nu och underbart att se hur hon har det. Dessutom har jag hängt en sista gång på Hushagen med Jonte. Det kommer att vara tomt att inte ha honom där när jag är i stan, han har utvecklats till något annat än bara en svåger med åren, kanske till en av de bästa vännerna. Och så ska det väl förbli får jag hoppas.

Första kvällen efter jag lämnat Andreas är alltid svår. Eller svår, den är tom. Jag vill ha honom här brevid mig, jag vill ha honom och dela de tråkiga vardagssysslorna med och titta på dåliga program på tv tillsammas med. Om en vecka ska vi gå på vårt första bröllop tillsammans. Som jag har längtat. Äntligen börjar människor gifta sig.

Snart är det dags att jobba igen, jag gruvar mig faktiskt inte en sekund, utan nästa tvärtom!


Måste bara få dela med mig av den finaste poesin...

Det finns dom som gjort dig illa,
det finns dom som inget vet,
det finns dom som gjort en grej av
att skrika ut din hemlighet.
Det finns dom som stal din stolthet.
Det finns dom som tod ditt mod.
Och dom som ingenting förstod...


Ur: Jenny av Jonas Gardell


Medmänsklighet?

Med den största bagen på ryggen, en väska på armen och en påse med böcker i handen begav jag mig in för att handla mat för en vecka. Jag kom ut med två fulla påsar och kunde knappt ta mig framåt. Kämpandes steg för steg kånkade jag sedan hem allt. Under den halvkilometer korta promenaden mötte jag många människor. Ingen frågade om jag ville ha hjälp, trots att jag svettades och led. Konstigt. Jag funderar på var medmänskligheten tagit vägen, men antar att den kanske försvann den när vi alla började misstänka varandra för att vara rånare eller våldtäktsmän och mynnade ut i en medlidande blick. Det lilla är allt som oftast det stora. Icke att förglömma.



 


Lockig.

Och exakt när jag var som mest trött på mitt hår kom jag på att jag köpt en smal liten plattång, som inte bara kan platta hår, utan även locka hår. Yes. Men det börjar nog ändå bli dags att klippa en liten lugg igen.



José Gonzalez har äntligen en ny platta på g och det verkar som det här är den första singeln. Härligt vemodigt.

Utan konkurrens.

Jag tittar på Värsta språket i studiesyfte, för att sedan kunna visa det för mina elever, någon motsvarighet till det underbara programmet har ännu inte gjorts. Fredrik Lindström är min gud. Jag hittade dessutom en hel massa bra böcker igår, böcker jag glömt att jag hade och jag kompenserade med att köpa tre böcker till, som jag får plöja och sedan låna ut till mina elever. Japp, så får det blir. I want them to read it.

Jag vaknade sju imorse. Antagligen för att jag somnade till filmen klockan tio igår och vaknade först när den var slut. Nu hoppas jag att Jessie ska vakna och vara peppad på att ta en promenad med mig. Om några timmar återvänder jag till Hagsätra.

Trötta.

Jag har varit trött idag. Jagat böcker och affischer med varierande resultat, ätit mat hos mamma och tittat på lite litteratur. Nu ska vi kika på Se upp för dårarna, som jag personligen tycker är den bästa filmen hittils i år. Hittils. Om mindre än en vecka har Ett öga rött premiär, hoppas att den ger boken rättvisa.

Helskoj och halvgalet.

Det var en nästan lite galen kväll igår, när me and the boys var ute och ruskade våra lurviga. Människor som inte brukar hångla, hånglade, vi drack drinkar och öl som om vi inte kunde annat och vi röjde på dansgolvet som om vi var kungar över det. Det var vi också. Vi träffade tre bekanta som bor i Hägersten, där det även finns en minimal chans att vi kommer att bo i framtiden och jag hälsade på samma colombian två gånger. Linda rockade och får äntligen välbehövlig semester och jag hade en riktigt rolig kväll ute.

Andreas sover fortfarande och mumlar då och då att han mår dåligt. Jag är uppe och låtsas vara pigg. Det är litteraturdag med mamma idag och senare kanske en grillfest. Imorgon flyttar Jonte till Uppsala och jag får ännu en anledning mindre att besöka Dalarna.

image418