En bra cover, av en bra låt, med ett bra band

The Kooks - Crazy

Enjoy!



Jag lämnar er här

Jag provar klänningar, tröjor och kjolar och packar min väska. Nästan hela familjen kommer att hänga på Gotland den kommande veckan och dagarna ska fyllas av sol, bad och fik på Lillans stenungsbageri, medan kvällarna ska fyllas med vindrickande och gitarrspelande. Vi ska se på Winnerbäck och Miss Li och vi ska sova i bilen i Visby. Vi ska umgås, hänga och prata, prata, prata. Och så ska jag få uppleva en annan del av Gotland vilket ska bli spännande att få uppleva.

Jag är väl hemma om sisådär tio dagar igen. Eller kanske åtta eller nio. Tills dess lämnar jag datorn och Guds gåva till mänskligheten: internet. På återseende.


Rute Stenungsbageri

Så fånga den medan du kan

Jag ligger på golvet, äter chips och kollar på en mindre bra serie med Fritte, sätter mig upp och lyssnar på bra musik som Johan tipsat mig om, målar mina naglar, plattar mitt hår, dricker ett glas rödvin och tar åt mig av äran att få följa med ut på grabbkväll. Folköl och parker är grejen. Sommaren i Stockholm ska upplevas.


Black Kids


Vilken väg tar du?

Jag övar på att inte ge människor råd och det är lättare sagt än gjort. Det är så lätt att berätta för människor hur man tycker att de ska göra saker och ting, för det är så enkelt när man ser saker utifrån. Och egentligen ger vi råd, utan att det har någon som helst positiv påverkan. Den enda som har makten att fatta besluten är en själv och vi kan aldrig, aldrig vilja åt andra människor. Hur gärna jag än vill kan jag inte få någon annan att förändra saker och ting. Det måste de göra själva.

Jag övar, biter mig i tungan och Erikas Anders säger pip varje gång jag misslyckas. Någon gång ska jag nog lära mig.


Kanske blir jag en författare en dag...

Nu  har jag fyra inledningar till fyra böcker. Det enda som står klart är titeln. Titeln är grym. Boken är obefintlig. Tillslut kanske den kommer. Jag vet vad jag vill säga, men inte hur. Och jag vet inte hur jag ska få ihop mina ord, mina tankar, mina karakärer. Kanske kommer den en dag eller så slutar det med att jag har hundra inledningar istället för fyra. Just nu funderar jag på min femte.

Jag är för otålig helt enkelt. Tålamod, Ella. Tålamod.

Inte mig emot

Egentligen passar vädret mig ganska bra. Jag fortsätter mitt OC-maraton och stressas över hur mycket det är jag borde göra, nu när jag inte har något att göra. Jag borde städa lägenheten, rensa garderoben, måla mina naglar och skriva en bok. Helst av allt skulle jag vilja shoppa, men det hör till de få saker jag inte borde göra, så jag stannar inne, för att stoppa mig själv från onödiga impulser.

Sedan borde jag sova, frukosten med Anna var allt för tidig i morse eller så somnade jag alldeles för sent. Men frukosten med Anna är viktig och nu har jag nog all tid i världen att sova. Det är vad jag borde göra. Vi får se om jag lyckas.

Så sluts cirkeln

Efter att Hanna och jag fikat på det nya haket och traskat runt och kikat på vackra klänningar i Second Handbutikerna på Hornsgatan sprang vi ihop med min gamla bundis från Gävletiden. Det var år sedan sist och hon såg precis ut som då. Inte sju år äldre, inte en dag äldre. Vår värld är inte så stor ändå, vilket är skönt att veta. När vi minst anar det står de där, de vi tror vi aldrig ska återse.


Hanna njuter eller nåt...


I Orange Country

Under tre års tid var onsdagkvällar klockan nio en helig tid. Vi satt bänkade i soffan framför tv:n och bara njöt av att skratta åt Seth, lida med Marissa, ha ont i magen över Ryan och heja på Summer. Men så en dag tog allt slut och jag ersatte saknaden med annat. Med Meredith. 

Nu har jag börjat om. Säsong 1 har hållit mig vaken hela natten och när jag väl somnade, åtta avsnitt senare, fanns de i mina drömmar. Onsdagkvällarna kommer aldrig tillbaka, inte som de var då, men andra tider kommer. Nu har jag städat lägenheten och väntar på att få fika med Hanna på Hornstull. Sommaren i Stockholm är även det en tid att minnas och ikväll har jag sällskap av gänget igen. OC-gänget.




It´s better to burn out, than to fade away

Jag märker det nu eller kanske vågar jag inse det först nu. Efter ett omtumlande år där jag inte bara fått lära mig att handskas med mitt yrke, utan även gått från en liten stad till en stor och från det allra tryggaste förhållandet till ett själviskt singelskap har jag faktiskt inte spenderat en enda dag utan att jag har umgåts med människor, vänner och elever.

Och jag inser det nu, att någonstans i början av juni dog jag. Min kreativitet försvann. Mina tankar stod stilla. Min glädje avtrappades. Kvar fanns bara tomhet. Och vad gjorde jag åt det? Jag gjorde inget, jag fortsatte att umgås varje dag, festivala, träffa mina kära. Grinig och tvär men jag ville inte erkänna det. Jag var rädd för att vara ensam. Ensamheten är min största fiende och min största rädsla, som jag allt som oftast klarar mig undan.

Ensamheten är här nu. Ingen är i stan. Ingen har tid att hänga med mig.  Jag är livrädd. Men så vaknade jag imorse och åt lite frukost med Anna och när hon hade gått märkte jag hur något började att hända. Det var jag och min tid. Jag började skriva, började läsa, började fundera. Jag pratade med mamma och jag lyssnade på ett
Sommar som gav mig mer förståelse, empati och kreativitet för mitt yrke. Jag planerar min egen dag, utan att planera egentligen, utan att bara ta det som det kommer. Att bara komma i kapp. Att bara orka vara jag.

Jag behöver nog tiden för mig själv. Jag behöver bli lugn. Jag behöver kunna njuta igen och vara glad igen. Jag behöver bli hel. Och tydligen är det ingen annan som kan göra det åt mig. Tydligen är det jag om måste fixa mig själv och det ska jag göra och jag inser det nu: ensamheten kan inte vara min fiende för alltid. Jag måste göra den till min vän.

Där solen skiner

Men det är rätt gött att inte göra någonting ändå och det är rätt skönt att inte ha något planerat. På måndag morgon, tidigt, tidigt, åker jag med färjan till Gotland och syster och Winnerbäck och närheten och stränderna och fiken och vinet och jag klagar inte för en sekund.


Joannas place, två år sedan.

Vad gör man en dag som denna?

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra idag och inte resten av veckan heller. Folket är antingen i Dalarna, eller så jobbar de dagarna igenom. Jag tvättar lite, läser lite Goethe, bokar en resa till Gotland och funderar på att inhandla mig en ny bikini eller ägna solen några timmar. Helst av allt hade jag hängt i en park med en flaska rosé, lite picnic och trevligt sällskap, men det får väl vänta. Det är långt kvar av sommaren än.

Kanske traderar jag mig hem till Borlänge och äter middag med Johanna istället. Kanske inte. Jag ska väl vela lite först.

Jag gör det för min egen skull

Återigen får jag höra att jag har världens viktigaste jobb och jag kan inte annat än att hålla med om att  mitt jobb är ett av de viktigaste jobb man kan ha. Att jobba med människor är något av det viktigaste man kan göra, även om alla jobb fyller en funktion i vårt samhälle. Alla behövs, ingen mer än den andra, ingen mindre än den andra.
 
Men trots allt tjat om hur vitkigt vårt jobb är, är det sällan som det framställs något positivt om jobbet som lärare eller som vårdbiträde eller som förskolelärare. Ofta belyses det bara när vi gjort något fel, brytit mot en norm eller misslyckats, hur många gånger vi än lyckats.

Å andra sidan är det skitsamma egentligen, för det viktigaste är att tycker att jobbet är vitkigt, att vi anser att vi gör en skillnad och att vi trivs med våra jobb och liv. För om någon blev lärare på grund av lönen eller statusen måste den ha tänkt fel någonstans.

Vi gör det här för vår egen skull.

Bland två goda ting

Å ena sidan vill jag stanna på Gotland för resten av semestern. Med dig, med oss. Å andra sidan vore det grymt att en gång för alla få uppleva den berkytade Gagneffestivalen. Om det tar en kvart för mig att välja bröd, kan man undra hur lång tid det ska ta för mig att fatta detta beslut. Det är tur jag inte är ensam om det.


Heart songs

Jonte skriver:

- Du måste lyssna. Nu.Nu.Nu.

Och jag lyssnar. Visst är det kanske lite väl smörigt, men bra, bra, bra.


Weezer - Heart Songs

Om du håller i dina grejer blir det lite lättare att leva.

Mitt simkort har kommit. Mitt gamla nummer är tillbaka. Jag vågar inte ens tänka på hur mycket pengar mitt slarv kostar mig, kanske kommer jag att skärpa mig någongång och hålla i mina grejer eller annars är det något omöjligt. Karma, som Joanna skulle säga. Vi förtjänar inte att ha kvar våra mobiler, kanske för att vi försummar våra vänner.

Anna skämtar om att jag har problem så att andra tror henne och Hanna tycker att Sony Ericsson borde sponsra mig. Sedan finns det de som tycker att jag är konstig.

När mina största problem är materiella är det nog inte så svårt ändå. Men konstig, det är jag.


Vad vore vi utan varandras sällskap?

Folket byts av varandra och lägenheten är full. Imorgon vaknar jag dock för första gången upp till en oplanerad semesterdag. Kanske är det sunt. Kanske är det vad jag behöver. Men oplanerade dagar och att vara själv är nog min största läxa att lära.

Nu är jag glad att Anna är tillbaka i Sverige, i Stockholm och i min lägenhet. Och Fritte då.

Lillasyster är inte liten längre!

Först och främst är det syster Erikas födelsedag idag. Det är hennes födelsedag och jag är inte där. Joanna är inte där. Pappa är inte där. Det svider i min kropp, det värker och jag lider för min egen skull. Jag vill vara där. Ingen är värd att firas som min lillasyster. Hon gör allt för oss. Hon offrar sitt eget för oss. Hon fixar för oss. Och ingen kan ha ett större hjärta än vad hon har. Kronprinsessan kan med andra ord slänga sig i väggen, Erika är en äkta prinsessa hela hon.

Nu lägger jag firandet i andras armar, jag vet att de firar henne utomordentligt bra och jag ser fram emot att vi snart är på Gotland allihopa. Gotland och vi och sommaren. Det väger upp ganska mycket. Men ändå, jag vill vara där. Jag borde vara där.





På en balkong i Hägersten

Pojkarna spelar gitarr och jag sjunger falskt med. Askkoppen är lika full som vinflaskorna är tomma och vi minns de goda dagarna och vi minns de här dagarna och vi förnekar framtiden en liten stund till. Stockholm är varmt och i Stockholm stannar vi kvar. Och medan timmarna går blir min röst allt falskare men låter lite skönare.

De somrarna jag minns

Jag tittar på Dalecarlia Cup med Jonte och Mattias och jag är mer nostalgisk än inriktad på fotboll. Vi laddade med pasta och vätska, peppade varandra till kämparglöd, grät över finalförluster och glädjes åt disconätter och söta pojkar. Alla utomlandsresor var obetydliga, sommarlovens höjdpunkt var Dalecarlia och inget annat var någonsin jämförbart.


dalecarliacup.se

vad är egentligen hemma?

Så hamnade jag i Dalarna igen och egentligen vet jag nog inte vad jag gör här. Jag blir inte lugn av att lämna Stockholm, jag blir lugn när jag kommer till Stockholm. Jag blir lugn av bussarna som aldrig slutar gå, av de oändliga möjligheterna som finns där, även om jag inte utnyttjar dem, av människorna och av ställerna.

Därför blir jag nästan lite bitter när jag släpar min packning på neverendingways en timme utan att någon buss ens närmar sig. Jag är tom när jag inte har något att göra. Jag är tom när gatorna är tomma.

 Jag är snart hemma och jag längtar hem. Stockholm är nog mitt hem nu.

Ingen kan fly när idealen bara ekar

Det här känns väl inte riktigt okej ändå? Är det bara jag som ser en sjuk, liten flicka framför mig och inte en frisk modell?



acne.se

Om det här var det sista som hände

Solen skiner på oss idag. Äntligen. Och jag ska sluta leva storstadssemester och börja leva solochbadsemester. Och jag ska fånga de små minuterarna, inte sitta och vänta. Och jag ska känna att jag lever, istället för att fly från känslorna. Jag ska le mot solen och hoppas den ler mot mig.

Och jag ska få träffa Eva, för roommates är inget man ska slarva bort. Inte fina vänner heller.

Om jag inte vore jag vad vore jag då?

Det är så jobbigt att vara jag ibland och jag önskar så innerligt att det inte vore så. Någonstans mellan Seveneleven och hemmet lyckades jag försumma min mobil i natt, helt utan förvarning. Helt utan medvetenhet. Galet. Hur lyckas man? Eller, hur lyckas jag?

In i dimman och ut igen

Vi dansar bort en natt på F12. Dansar. Röker. Ölar. Bryr oss inte om att det är tisdag. Och vad är det för fel på tisdagar egentligen?


Shine on

När det regnar och blåser på semestern finns ju inget annat att göra än att spendera pengar. Johanna och jag försöker vara kulturella, men hamnar på ett fik på Gallerian och hittar sedan lite rea att shoppa. Hanna och jag äter Indiskt på Shanti och pratar bort en kväll. Och idag får jag äntligen träffa Lina, som kommer till stan bara för att få äta mat och dricka vin med oss.
Men först en dag med Ikea, lite mer shopping och trevligt sällskap. Vad skulle vi annars göra?



Där solen alltid skiner är ingenting svårt

Men parkerna var så gröna, dina händer var så lena och våra ord var så enkla. Du sa något om att du skulle berätta det här för dina barnbarn. Jag tänkte att jag samlar minnen med dig. Minnen om parkerna, om solen som skiner, om förälskelsen och om fräknar på näsan. Minnen om det enkla.



Finns det inga bekymmer i en perfekt värld?

Jag är inte händig direkt. Jag är så långt ifrån händig man kan komma och jag skyller allt på dåliga gener. Nu står min 1,60-säng rakt upp i mitt rum och går inte att få ner. Byrån står på sned och jag kommer varken in eller ut. Har man inte bekymmer så är det ju inte så svårt att skapa sig.

Skriv en kärlekssång till mig

Jag har alltid läst mycket böcker. När jag var kring sju läste jag nog mest för att lära mig läsa, jag älskade redan att skriva och försöka stava, och när jag var tio plöjde jag varenda bok jag kom över. Det var mycket Maria Gripe och Peter Pohl.

Jag fortsatte att läsa mycket in på högstadiet och diskuterade böckerna med min oförglömliga svensklärare, även om jag inte ägnade en hel helg åt en bok, andra saker var ju betydligt viktigare då.

Och en gång fick jag förmånen att plugga Litteraturvetenskap. Vi läste dag och natt och jag bodde i mina mjukisbyxor. Dagen efter diskuterade vi dramat eller romanen tillsammans. Jag var förälskad och jag älskade varje sekund av kursen.

För första gången i mitt liv läser jag nu tre böcker samtidigt. 1984, Bitterfittan och Unge herr Wertes lidande. Men jag läser inte. De ligger bara där som ett dåligt samvete. Som något ofärdligt. Något jag borde göra och vill göra. Men jag orkar inte. Jag gör annat istället. Tittar på Sex and the city om nätterna, lyssnar på musik om dagarna. Jag håller tummarna, väntar lite och hoppas det kommer tillbaka.

Jag är så tom annars. Men min hjärna är så tom nu.


Som om vi var här och nu

Jag hade bestämt mig för att inte handla något och stunden senare står jag utanför en Jenny Hellström-butik med 70% utförsäljning. Vad gör man? Sedan glider vi på Hornstull, hittar ett nytt favvofik, traskar på Street och känner in Stockholmsommaren. Dagarna och kvällarna är lagom bokade och vi tar vara på varje dag. Det är nog det här som är livet.



I perefirin

Vi stressar sönder oss i ambition att framstå som de människor som har allt: ett städat hem, ett bra jobb, en fin kropp och god mat på bordet. Vi stressar, försöker och strävar och så glömmer vi. Vi glömmer vad som är det viktiga, vad som är livskvalitet och vad det är vi kommer att minnas tillslut. Vi glömmer att ta hand om varandra, njuta av att vara med varandra. Vi glömmer att sätta oss i gräset med en kaffe och sätta oss på klipporna och titta på båtarna. Vi glömmer att skicka ett mail till vår vän och att ringa till vår söta lilla mormor. Men dåligt samvete, det har vi allt.

Vi stressar, så att vi glömmer och vi glömmer så vi stressar. Stressar mot den perfektion som vårt inre liv aldrig kommer få. Vi måste vara korkade. Dumma och korkade. Hur kan vi glömma att det bästa i livet händer över en kopp kaffe? Hur kan vi glömma att det är så jävla enkelt att må bra och att det kräver så mycket att må dåligt?

P&L

Okej Erika, jag kanske borde lära mig av dig och använda kameran lite flitigare. Tur att det finns mappar att komprimera, för min kortskörd från P&L är ytterst tunn. Jag och Hanna hann fastna på ett kort i alla fall och vad som hände sedan är väl historia. Det får minnena utvisa.


Mr Big och jag

Jag kiknar av skratt när Charlotte utbrister i ett gapigt tjejskrik och får alla att skämmas, jag biter mig själv i underläppen när Miranda inte kan förlåta en otrohet, jag kan inte få nog av Samantha som tröstäter sig mindre smal och jag lider varje sekund med Carrie som försöker att komma över sin Big. Sin stora, dumma kärlek. Och jag håller på dem, jag hejar på dem och jag vill att det ska bli dem. Ända ut i fingerspetsarna vill jag det.

Och så rinner mina tårar och jag vet inte hur jag någonsin skulle kunna kallas hård. Blödig är vad jag är. Patetisk och blödig.


Sex and the city

Kärlek, vänner och storstad. Ikväll blir det min tur att drömma mig bort. Jag har saknat mitt Stockholm.


Ta inga order

Det är svårt att vara oförstörd i en värld där alla ständigt påverkar oss i den riktning som de tycks tro är den rätta. Det är svårt att hålla sig borta från alla tysta åsikter i ett sammanhang där det enda som gäller är att hitta vägen till framgång. Vägen till att bli någon. Det är svårt att se klart när det inte finns någon enkel väg att vandra och det är svårt att inse vad som är bäst för en själv när alla andra vill vara med och tycka.


Till alla mina elever som jag hoppas har ett underbart sommarlov där ute. Ni duger som ni är!


Kapten röd - Ta inga order

Återvända

Och så blev det tomt. Vi lämnar mammas hus, den lilla staden och tryggheten för att åka vidare till våra nya hemstäder. Med tårar i ögonen känns melankolin extra stark. I en blandning av lycka och sorg är allt ändå ganska bra. Lycka för en syskonkärlek, sorg för ett avstånd. Om två veckor ses vi på Gotland igen och det gör allt lite enklare. Det är ett år kvar till nästa Peace and love och det är tur att det ska hända mycket innan dess.

Det stinker från en pissoar

I Borlänge går alla människor till samma ställe. Vid varje bord är det fullsatt och alla trängs om sittplatserna. Alla. Oavsett ålder och oavsett sällskap. Alltid. Vi har alltid hängt där, så liten är staden. Idag fick vi gå till ett annat ställe, Jessie och jag. Minst lika trevligt, minst lika gott, men inga människor.

Vi hade trevligt ändå, trevligt på vårt "drickavinochprataskitsätt" trevligt, men jag är glad att jag återvänder till Stockholm på lördag. Där är alla likadana, men ändå annorlunda och där är det alltid okej att dricka vin. Oavsett tidpunkt, oavsett veckodag. Och där är alla vännerna samlade, som hela familjen är samlad här. Tills nu. Återvända.

Dessutom vill jag åka till Spanien. Nu.

Mañana mañana

Jag vet varken ut eller in. Det är lite mycket att styra upp för att jag ska vara helt lugn. Båtresor till Gotland, funderingar kring Stockholm och alldeles för dyra resor till Emmas Mallorca. Mañana mañana kanske, eller något sånt. Eller så önskar jag bara att det fanns någon som bestämde allt åt mig, styrde upp allt åt mig och tog sig in i mina tankar. Men bara nu, aldrig annars.

Det är rätt ballt att ha semester i alla fall och idag verkar solen vilja skina på oss!



Idag och imorgon

Det här med semester är inte så illa ändå. Sena kvällar, sena morgonar och en oviss morgondag. Bättre än så blir det inte.

Här hemma

Äntligen har jag fått träffa Marit och hennes vidunderligt söta nytillskott. Sushilunch och bladder. Och när jag kommer hem igen har Joanna och Joar stigit upp. Som vanligt sist, som vanligt som i vårt nya lilla liv här hemma som räcker några dagar till. Vi är tillsammans, vi vaknar tillsammans, vi äter frukost tillsammans och allt är bara en stor helhet av lugn och en ovetande morgondag.

Tillsammans är vi lite mindre ensamma.