Markus och hans hår

En laidback, streetsnyggt klädd 30-årig man med kammad popfrisyr och utseendet på sin sida sitter vid säterna bredvid mig på tåget. Med sig har han sin son och sin dotter. De äter lite chips. spelar lite gameboy eller vad det nu heter nuförtiden och pratar lite med sin pappa. Mannen läser en roman jag inte ens hört namnet på. Ofta dras människor blickar till sällskapet. En streetsnygg poppappa som har grym koll på sina barn. Det borde vara det naturligaste i världen, men folk kollar och han tittar vant bort.

Han passar inte in på våra stereotypa föreställningar, lika lite
som Markus inte får representera sitt företag när han har rött hår. Han passar inte in i de stereotypa föreställningar som chefen tror att människorna i Sverige har. Och vi har föreställningar eftersom vi hela tiden tvingar oss själva och andra att agera utifrån de föreställningar vi tror att andra har, inte vi själva såklart, men alla andra.

För varje människa som bryter mot våra normer, stereotypa föreställningar och gammeldags sätt att se på saken kommer livet att bli lite enklare att leva för många människor. Och inte bara de som bryter mot våra normer, utan för alla.

Panikartat

Stockholmscentral fredag 16.00. Människor kånkar, knuffas och gnäller. Oändliga köer ringlar fram mot  biljettatomaterna, en pensionär försöker få ut sin biljett, en flicka får inte ut sin och när man tror att man är nästan framme är något fel. Jag köar, väntar och stampar otåligt i en oändlighet till. 

En tant tränger sig i kön till Pressbyrån och väl på tåget finns inte min plats. Så många onda tankar på så kort tid. Jag borde slagit rekord i ondast tankar på kortast tid.

Jag snäser fast jag inte vill snäsa, försöker hålla gråten borta och beställer till slut en nätverksuppkoppling för alldleles för dyra pengar. Anslutningen funkar inte. Tårarna finns bakom ögonlocken. Startar om, försöker igen. Ringer teknisk support. Försöker igen. Och det funkar.

Onda tankar, så många onda tankar. För dålig mat, för mycket fokus.

Ta mig hem, ta mig bara hem.

Thank god its friday!

Ibland är struntpratande det bästa som finns. Jag somnade och vaknade med ett leende på läpparna. Det var länge sedan sist. Idag är det fredag. Fredag som i fredagsbilaga, fredagsfika, tågresa, distanskursskrivande, Kristoffer Åström och Christian Kjellvander, rödvin, kärlek och att socialisera. Härligt.


image538

Klappat och klart

Och så var julklapparna systrarna Alm emellan fixat. Kent kommer till Gävle fredag den 7 mars och det är klart vi ska dit. Att njuta av de bästa tillsammans med de bästa. Jag är lycklig.

En elev ville förresten diskutera med mig om Jocke Berg bara babblade eller har en djupare innebörd med texterna. Han valde nog fel person att diskutera Kent med, även om jag är beredd att hålla med om att det nog är mer svammel än djuphet då och då. Intressant och djupt svammel.

Men ja, just nu mår jag rätt bra. Härligt.

Samtal med chefen

Ja, Ellinore, din anställning går ut nu vid jul. Jag är mycket nöjd med din insats. Du är flexibel och gör ett jättebra jobb med eleverna. Det enda jag är orolig över är att du ska bränna ut dig, men det vet du att jag är. Jag har tänkt tillsvidareanställa dig.

Jag hade aldrig kunnat ana detta och helt plötsligt ter sig världen helt annorlunda. Jag kommer att somna med ett leende på mina läppar. Av den anledningen och av andra anledningar.

Ballt.



Peace & Love presenterar sitt första bandsläpp:
1,Sex Pistols
2,Hardcore Superstar
3,Looptroop
4,Petter
5,Eldkvarn
6,The Haunted
7,Entombed
8,Pugh Rogefeldt
9,Anna Järvinen
10,Those Dancing Days


Jag är redo!


En musikfredag väntar.

Torsdag. Imorgon är det fredag och jag ska hem till Borlänge och se två av mina favoritartister sedan länge. Kristofer Åström och Christian Kjellvander. De bästa dagarna i den lilla staden är de dagar då det är spelningar, för om det är något staden kan så är det att ta dit bra artister.  Det finns många klubbar, privatpersoner och festivalmänniskor som kan sin sak. Jag är ofta där och njuter. Samma 20 andra människor är också där och njuter. Kjellvanders nya skiva måste vara den bästa han gjort och han som annars brukar vara lite halvseg live kan nog bli riktigt rolig att se imorgon.




Nu väntar dock en ny dag på jobbet. Och jag hade glömt/förträngt att två potentiella framtida elever skulle komma och hälsa på idag. Undra om de blir peppade när jag går igenom hur man skriver en uppsats... Chansen är nog stor att de inte blir det.

Shoppa.nu

Mitt shoppingbehov är oändligt och varje morgon blir jag stående stirrandes in i gaderoben. Jag vill ha skor, klänning, kjol, tröjor, topppar och allt. På lördag är det dags för julshopping och jag står knappt ut. Fram tills dess är det bara att stå ut och ta på sig vad som finns hemma.

Imorgon är det Öppet Hus igen och jag måste kanske se någolunda okej ut. En till lång dag väntar.

image536
hm.com

Shit vilken dag.

Så stora saker, så tunga saker. Mina elever har det verkligen inte lätt. Det värker i mitt hjärta och jag gråter inombords. Åh vad jag önskar att det är något jag kunde göra för att rädda dem.

Förövrigt  är det även sjukt stressigt. Omdömen, IG-varningar, betygssamtal, frågor kring vårens tjänst, granskningar, prövningar och ja, så var det vanliga lektioner också. Andas, jag måste andas. Jag har aldrig tråkigt på mitt jobb i alla fall och träna har jag bestämt mig för att vänta med till efter julen. Jag har inte tid och det är sant, jag har inte tid.

Dags att jobba lite kanske.

Meningen med livet

En bra dag. Människor får mig att skratta och faktiskt får även jobbiga saker mig att skratta. Kanske blir jag som jag umgås. Söta Hanna livade upp min kväll genom ett telefonsamtal, syster och Jonas livar upp mig genom andra roliga samtal. Sötisar. Kanske är meningen med livet att ha bra människor omkring sig och i så fall har jag ett rätt bra liv. Ett meningsfullt liv. Lyllos mig.



Maktlös

Och så äntligen förstår jag vad mamma menar när hon säger att man inte kan vilja åt andra människor. Jag vill så innerligt, men är så maktlös. Dumt, väldigt dumt. Jag skulle kunna göra vad som helst, men inget kan jag göra. Bara lyssna, försöka förstå och trösta.

Fullbokad

Och så helt plötsligt är almanackan full igen. Nästintill varje kväll fram tills jul är uppbokad. Med roliga saker mestadels, men ändå uppbokad. Och den stora frågan är när jag ska hinna klippa mig och när Emma ska ha tid för att jag ska klippa mig. Ett djupt andetag och så njuter vi av allt det roliga istället för att stressas över det. En  mycket bättre taktik.

image535

Vänner ändå.

Jag pratar med en killkompis jag inte pratat med på minst ett år. Mina elever skickar 60 sms om dagen för att inte missa något. Ja, ett och annat har jag lärt mig efter vägen. Att man faktiskt inte behöver prata med sina vänner varje dag för att vara vänner är en sak. Tack gode gud för det.

Mando Diao - Annie´s angel

Att växa upp i en liten stad är kanske inte alltid det lättaste. Av alla Mando Diaos låtar är detta ändå den jag alltid åtekommer till. Så bra, så stark, så äkta. Och ja,  jag kan leva mig in i hur de kände. På ett annat sätt ger den mig en längtan till juldagen. Fyra veckor alltså. Sjukt lite. Och innan dess ska jag hinna sätta 50 betyg och 100 omdömen. Sjukt.


Springer ifrån livet.

Det känns som att jag har sprungit hela dagen idag. Jag sprang till pendeln och missade den, jag sprang till bussen och fick vänta, jag sprang till bussen som skulle ta mig till Ica och missade den och slutligen så sprang jag till bussen hem från Ica och hann med.

Mitt huvud dunkar, mina händer skakar, sylten hamnade på golvet och maten blev inte varm. Jag springer fortfarande och måste försöka orka hinna stanna. Sen ska jag skicka mailet.

Konsten att göra någon glad

Prestationsångesten och köpmanin dominerar vårt samhälle. Vi ska vara ambitiösa och duktiga, ha de rätta kläderna och de rätta prylarna. Unga tjejer (och säkert även killar) lever under en stress att prestera, att vara de bästa vännerna, att ständigt vara snygg och att vara oersättliga. Vi berömmer varandra för våra fina tröjor och våra goda resultat, men inte för vårt engagemang och vårt stora hjärta. Om vi berömmer varandra överhuvudtaget.

 Det slår mig ofta hur många det är som kollar snett istället för att uppmuntra, som om en annan människas bra sidor skulle göra dem mindre bra. Vuxna människor som är avundsjuka på varandra och lever i en jantelag där det inte är okej att sticka ut, utan istället ska allt ske inom ramarna för vad som är okej för just den givna platsen. Lyckas man lite bättre har man alltid andra dåliga sidor och har man många vänner har man också många fiender.

Det kräver inte så mycket att säga de där orden du har på tungan istället för att vara tyst. Att glädjas med någon istället för att avundas dem och att göra någon glad istället för att göra någon ledsen. Sjukt mycket roligare är det också. Försök.

Provdocka på HM

Tydligen är det så här jag ser ut:

image534
Lite roligt, men också lite sjukt. Men okej, kanske kan jag shoppa hem någonting nu, detta säger kanske i alla fall någonting om mig. En kjol är vad jag vill ha.

Party on.

För en gångs skull hade jag kameran med mig igår. En trevlig kväll hemma hos Anna och i Konstfacks lokaler. Det kändes nästan som att jag var 20 år lycklig student igen. Inte att underskatta. Annas härliga singelstudentliv är inte att underskatta.





Tillfredsställd

Ah, jag känner mig mer intellektuellt tillfredställd än på länge. Tydligen hittade jag någon att diskutera mer teoretiska teorier med ikväll och tydligen gick vi igenom alla de klyschor livet har att erbjuda samtidigt som vi diskuterade genus, kärlek och kreativitet. Dagens slutsatser blev således att man inte ska ge upp så lätt samt att det finns många sätt i livet som man kan vara kreativ på. Att anpassa sitt budskap och sitt beteende efter mottagaren är ett sätt, att sy kläder är ett annat.

Det finns få tillfällen då jag är så nöjd som vid de tillfällen då jag får diskutera och ventilera olika tankar kring livet. Tack käre du, antagligen ses vi aldrig igen, men jag måste säga att du var både kreativ, konstruktiv och kunnig. Inte illa.

Nya.skor.nu.

Köper man ett par skor för 280 kronor kan man väl knappast räkna med att de ska hålla mer än ett par dagar. Jag köpte mina boots i augusti och nu har jag fullkomligt slitit ut dem. Det är hål i hälen och de är allmänt nergådda. Jag skakar av shoppingabsitinens och ser med glädje fram emot nästa helgs mamma -och- syster -shoppingdag, men man kan redan nu ana vem som kommer att sätta sprätt på mest pengar. Kanske kan skorna nedan bli mina nya trotjänare. Finns på scorett.

image526

Fest med esteterna

Tydligen måste man ha fyllt 30 för att få vara tråkig och banga fester, när man är 25 ska man ta varje tillfälle som bjuds. I alla fall är det så enligt Anna. Men tusan, jag är inte 20 längre och jag önskar inte ens att jag var det. Jag gillar att vara 25, att ha landat men ändå ha hela livet framför sig. Att kunna ha roligt, men inte behöva känna pressen att inte missa något. Att vara trygg och veta att man duger.

Men okej, Konstfackfest är det som gäller ikväll. Och jag som är världens minst praktiska och mest teoretiska människa,  men det ska nog gå bra det med. Jag ser fram emot att umgås lite grann. Det känns som att det behövs.

The Killers


Oh well I don't mind, if you don't mind
'Cause I don't shine if you don't shine
Before you go, can you
read my mind?

Alla kanske inte ska spela live

Jag älskar att gå på konserter och livespelningar, ofta ger det mig kickar som jag kan leva på länge. Igår fick jag dock uppleva en spelning som jag gärna hade varit utan. Det var inte så att musiken och sången lät dåligt, utan det var personen på scenen som kändes så fel. Helt plötsligt fick jag ihop allt: isolerandet från omvärlden, uttalanden om kriminalitet och mammans patetiska försök till ett känslosamt pressrealisebrev. Nej. Hela han var en metafor för sig själv och musiken skulle hellre fått tala sitt eget språk, för en liveartist är han nog inte. Synd. Men nu vet vi det.

Förövrigt en trevlig kväll med jobbarkompisarna och Andreas. Jag facineras fortfarande av att det inte är jag som håller öldrickartempot uppe i deras sällskap och jag älskar att det inte är jag som gör det. Sen är jag ju inte sen att haka på, men det är en annan historia.

Jobb ger ledighet

Även om veckan har gått riktigt fort så har den också varit riktigt lång. Mest med tanke på att jag gör saker jag kanske inte ska göra, men också med tanke på arbetskvällar och mässor. Och veckan är inte slut än. Imorgon väntar Öppet huspå skolan och även då ska vi jobba. Belöningen: tio dagars extra ledighet, vilket inte är fy skam. Jag ska vara ledig över jul för första gången på tio år och förstår nog själv inte att det är sant än.

Just nu lever jag för att arbeta och arbetar inte för att leva, vilket känns helt okej. Om några dagar, veckor eller månader kanske det är tvärtom. Ikväll ska jag i alla fall fokusera på det övriga livet och ha det bra med Andreas. Det förtjänar han. Jag är en bättre lärare än vad jag är flickvän just nu.

Rösta

Jag har fått mess om att rösta på Lindas/ Miss Lis video på Grandprix på SVT. Gå in och rösta du med.

image525

Att nåt så nära kan vara så långt bort

Jag pratade med Lillan igår. Det är inte så ofta jag får tillfälle att göra det numer, inte minst för att det är snuskigt dyrt att ringa till Norge. Men när jag pratar med henne faller allt på plats, allt blir så naturligt och så självklart, men ändå så långt borta. Hon är där och jag är här och egentligen vet vi inte när vi ska bo i samma stad igen, om vi någonsin ska bo i samma stad. Fast så är det såklart dumt att tänka.

I vår verkar det som att Mellan ska bo här en sväng och ingen är gladare än jag. Att nåt så nära kan vara så långt bort. Ja du
Håkan, jag lär nog låna dina rader till intertextualitet fler gånger. Du säger det ju så bra. Det är så du säger det till mig. Tack.

I jul väntar mammas hus på oss.

image524
I samma stad för ett ögonblick eller två.

Orättvist liv.

Det gör ont när dem man bryr sig om har det jobbigt. Jag hoppas att saker och ting kan bli lite bättre i alla fall. Ibland känns det som att jag mår lyxigt bra. Orättvist kanske.

Musik inför morgondagen.



Andreas och jag har det som bäst när vi går ut och lyssnar på bra musik och dricker en öl eller två. Imorgon är det dags för Jonas.


Hur ska man orka?

Och när jag knappt orkar med mig själv hur ska någon annan orka med mig? När jag knappt orkar prata, hur ska då någon orka svara? När jag knappt orkar lyssna hur ska någon annan kunna höra? Och när jag knappt orkar titta hur ska någon annan kunna se?

Jag håller munnen stängd, sluter mina öron och stirrar rakt fram. Jag förflyttar kraften till morgondagen och hoppas att jag når ända dit.

Sunkigast

Jag är helt sjukt trött och undrar var jag ska hitta energi ifrån. Kaffe, kaffe, kaffe, lussebulle som en elevs mamma bakat, pannkakor till lunch och kolhydrater i massor, men jag får inte ens en kick utan fortsätter vandra runt som ett lik med tydliga svarta ringar kring ögonen och fett, stripigt hår. Bra jobbat.

Andreas skrattar åt mig för att jag har blivit så sunkig och för att jag inte bryr mig lika mycket längre. Idag är jag beredd att instämma.

Konsten att sova.

Flera gånger under natten har jag vaknat och undrat vart jag är och hur jag ska ligga. Några sekunder senare har jag upptäckt orsaken till mina störningar, Andreas ligger där bredivid mig. När man sover tillsammans varje dag är det svårt att föreställa sig hur man ska kunna sova själv. När man sedan efter några dagar vant sig vid att sova själv är det svårt att sova tillsammans.

Jag kan facineras över vilka vanemänniskor vi är, hur snabbt vi anpassar oss och hur snabbt vi vänjer oss vid nya förändrade situationer. Efter nyår är vi alltid två i sängen igen, en trevlig sak att vänja sig vid.

image523
Hästen.se

Tack Zlatan

Äntligen lite underhållande fotboll, resultatet till trots. Nu kommer jag ihåg varför jag var en äkta fotbollstjej förut. Tack Zlatan. Jag ser fram emot nästa halvlek.

I ständig stress

Mina elever skickar ca 30 sms om dagen. Oavsett vad de gör messar de, tittar jag bort en sekund på lektionen kan jag ge mig fan på att minst tre av dem har telefonen uppe och hela tiden durrar det av meddelanden. Att ständigt vara kontaktbar är av största vikt och att ständigt hålla sig uppdaterad med alla sina vänner är om än viktigare.

När jag var i deras ålder hade jag just fått min första mobil och det var fantastiskt om än dyrt att kunna ringa varandra. Det var först när man kom hem som man tillbringade timmar i telefonen och vid internet för att höra hur olyckigt kär bästisen var, vad som hänt under dagen och skvallra om ett och annat.

Idag har de kommunikationen, umgängesskretsen och stressen att hela tiden vara uppdaterad omkring sig 24 timmar om dygnet. Inte ens när de sover får de vara i fred. Och även om det går på några få sekunder att skicka ett sms så tar det energi från dem, det stressar dem och det binds fler och fler kontakter  som kräver ett engagemang.

Min mage sved när jag gick på gymnasiet. Hade jag varit ung idag kan jag bara spekulera i hur jag skulle mått. Och de spekulationerna är inte vidare positiva.

Jag har åkt dit

Okej, jag har förstått grejen och jag har åkt dit. I min nya lya finns bara ettan, tvåan och fyran, vilket innebär att jag nu ser på tv på datorn. Eller, jag plöjer tv-serier på datorn, jag tittar på tv på datorn i sängen innan jag ska sova och i soffan när jag har tråkigt. Min tv har jag enbart på när det är Nyhetsmorgon Söndag. Jag trodde inte att det var så lätt att fastna, men det är det tydligen. Fan. Och jag som börjat med en serie som har fyra säsonger. Jag lär aldrig bli fri. 

Ikväll kommer A och då blir det fotboll hos pappa, eftersom, ni vet... jag har inte kanalen.

image522
Bild: usatoday.com

Besvärligt hår

Jag är alldeles helt förstörd efter den andra tolvtimmarsdagen i rad. Det värker i kroppen och mina ögon håller på att slutas av atomatik.

Igår tipsade Johanna mig om att man bara kan tvätta luggen istället för att besvära sig med att tvätta hela håret. Det var det bästa tipset på länge. Nu måste dock hela håret tvättas. Jag avskyr att tvätta håret,  blåsa håret och ha nytvättat hår. Besvärligt, tidsödande och med en kommande dålig hårdag som bonuseffekt. Så mycket saltvattenspray som möjligt är dock lösningen, det gör att allt går mycket snabbare. Dags att börja agera och sluta svamla. Jag somnar snart sittandes. Tack för idag.

Ingen rast och ingen ro

Den andra januari börjar Andreas på sitt nya jobb i Stockholm. Det i sig är helt fantastiskt och jäkligt kul. Men detta borde också betyda att vi den första januari ska flytta ur vår lägenhet i Borlänge. Det innebär två förråd, tre rum och nio gaderober fulla av grejer, kläder och prylar.

Mitt andra lov i mitt liv. Min andra flytt på ett lov. Suck.

Jag ska aldrig mer flytta.


En bra dag som lärare

En lång, men mycket bra dag som lärare. Flera personer inom skolans värld har snällt påpekat för mig att det jag lär mig under detta år på min arbetsplats motsvarar vad vissa personer går genom ett helt yrkesliv utan att lära sig. Och, oj vad jag instämmer. Jag blir ritkigt imponerad av mina kollegor dagligen, vilket engagemang och vilken tid de lägger ner. Och jag själv ställs åter och åter igen inför situationer jag aldrig trodde jag skulle stöta på. Aldrig någonsin. Det är lärorikt, känslosamt och otroligt häftigt. Jag älskar mitt jobb och jag imponeras av mina elever, deras levnadsöden och deras mod.

Efter ett långt och som vanligt djupt och bra eftermiddagssamtal sitter jag nu hemma och slänger i mig lite mat och väntar på att Johanna ska dyka upp. Snälla Johanna som ställer upp och kommer till mig denna tid, för att ta igen lite tid och socialisera. Ovärderligt. De viktiga och oersättliga vännerna.

Man borde ju lära sig av sina misstag

Den stora frågan här i livet är varför jag aldrig lär mig att inte gå och lägga mig pigg. Varje gång det händer ligger jag vaken halva eller hela natten. Ett Greysavsnitt, två L wordavsnitt och två kapitel i Edith Piafboken senare var jag fortfarande vaken. Och jag som ska vara social från nio till tjugotvå idag. Okej, djupt andetag och ett stort leende.

Smärtsamt men underbart


En lärare spekulerar.

För det mesta är allt så självklart. Jag vet vad jag vill med mitt yrke, varför jag vill det och hur jag ska gå till väga för att uppnå mina mål. Det ska alltid finnas en tanke och mening bakom varJe uppgift, en orsak till varför man ska lära sig det och jag vill alltid att mina elever ska utvecklas. Även om man når upp till ett MVG finns det något man kan lära sig. Lika som alla ska känna att det finns något bra med det de gör, oavsett om de inte når upp till G.

Det händer dock att jag blir osäker. Att jag känner mig som den överambitiöse nyexade läraren som jag kanske ibland är. Det händer att jag förstår vad Bourdieu talade om när han påpekade att medelklassens barn har det lättare i skolan, då lärarna ofta härstammar från medelklassen. Att vi lärare bemöter eleven från de vi är och de elever vi en gång var. Och det gör jag, det vet jag att jag gör. Jag utgår från mig själv, för vad ska jag annars utgå ifrån? Men varje dag lär jag mig också nya saker och sätter mig in i andra personers situationer. Försöker se hur de tänker, hur de känner och hur de vill bli bemötta för att de ska uppnå just deras mål.

Men det är svårt och man kan aldrig vara den bästa läraren för varje elev. Är man det för någon kanske man ska vara glad. Och så ligger en utvärdering som ska upp till chefen och gör mig osäker. Eller livrädd. Osäker och livrädd. Och jag vill vara säker och trygg. Egentligen är jag säker och trygg. Det är nog bäst att jag försöker återgå till det självklara nu, men lite självransakan skadar aldrig. Jag tror jag har ett litet mål för min morgondag och jag ska se till att jag lyckas.



Det bästa om kärlek

Eftersom att Linda har gjort en av de vackraste och konkretaste låtarna om vad kärlek innebär och eftersom att låten är hur bra som helst så borde alla verkligen gå in på Tracks och rösta på att den får stanna och avancera och ja, spelas, spelas, spelas.

Man måste rösta på fem låtar, men inte ens det kan vara ett problem när Mando Diaos bästa låt på länge finns med, en underbar låt med The Hives, dessutom TTA, Kent och ja, ni vet en massa annat också. Rösta. Nu.



Allt på en och samma gång.

Och på helgerna ska jag hinna med allt som med på vardagarna och som jag är för trött för att orka ta mig an på kvällarna. Det ska handlas, rättas uppsatser, städas,tränas och tvättas.  Synd då att jag traskade iväg till gymmet med huvudvärk igår och kom därifrån med migrän. Idag är därför dagen då jag ska hinna allt. Dessutom tänkte jag hinna med en långpromenad och att laga lasagne för en vecka.

För övrigt fick jag en mycket lagom, mysig och trevlig kväll med
mina favvotjejer igår. Och imorgon kommer äntligen Johanna hem till mig.  Det var allt för länge sedan vi fick chans att diskutera de stora och små frågorna, fundera över livet och dricka te. Kanske bor hon här när det är dags att byta ut teet mot glögg...

Okej, hög tid för städning. På återseende.


image521
Tasteline.se

Fotbollssnack inför matchen ikväll

Hanna säger: Vad är det för fotboll vi ska titta på idag? Jag visste inte ens att det var någon.

Jag säger: Det är tydligen Em-kval mot Spanien, men det börjar inte förrän tio. Om något av lagen i Danmark - Irland matchen vinner kan vi vara klara redan innan,  vilket av lagen som ska vinna vet jag dock inte. Jag har glömt att lyssna på hur det var. Men Zlatan är  i alla fall med.

Hanna säger: Haha, vilken koll vi har. Vi vet ingenting om fotboll längre.

Jag säger: Haha, nej eller hur. Vi kan ju se första halvlek kanske i alla fall då. Sen somnar nog jag.

Oss tjejer emellan

Och i diskussionen om vad föräldrar gör nu kan Emma inte låta bli att skratta. Hon skrattar och fnissar och pressar tillslut ut med en myndig röst:

-Men Sandra, dina föräldrar har de byggt en veranda har jag sett?

Och så är det kört. Alla skriker av förtjusan och vi ligger dubbelvikta av skratt. 



Middagsmys med Borlängetjejerna.

747

Ibland kan jag skratta åt hur sjukt olika vi är (och ibland händer det att jag gråter över det). Vi hanterar saker olika, ventilerar saker olika och förhåller oss till saker olika. Vissa saker måste bli sagda och nu är de sagda och sen är allt lite enklare. Att göra det som är bäst just nu och att skjuta annat på framtiden. Det får bli som det blir och nu är nu och nu är viktigast.  Jag och du och vi tillsammans är viktigast. Vi låter det vara så och lämnar resten åt slumpen, meningen eller ödet om vi hellre vill det. Det blir bra det här.
 
och när paniken bryter ut
ler Du svagt
och viskar till Mig Du
är värd att dö för


Jocke sätter som vanligt ord på alla känslor som finns att känna. Damn att man inte är på Annexet imorgon. Jag hade verkligen behövt det.

Kärleken väntar

Andreas har blivit erbjuden jobb i Stockholm och jag ska antagligen bli sambo igen. Det är svårt att greppa, men otroligt roligt. Roligt att kunna göra saker tillsammans igen, att laga mat för två, att sova tillsammans och att prata igenom dagen när man behöver det istället för tre timmar senare halvsovandes över telefon. Galet lyxigt faktiskt. För ensam är kanske ibland stark men delad glädje är ju dubbel glädje. Ja, ni vet. Men jag ska inte börja planera än.


Klantfröken

Klockan är två och det är bara jag, Åse och Susanne kvar på skolan. Det är tomt och tyst och lugnt och skönt. Vi funderar, reflekterar och arbetar lugnt och stillsamt.Vi äter godis och dricker kaffe. Mitt enda problem just nu är att jag spillt på klänningen och att jag ska åka direkt till middagen med tjejerna. Men de är väl vana, jag är jag och jag är klantig. Dags att göra något åt det snart kanske va, eller vad säger du lilla fröken I?

Med TTA i lurarna är det svårt att vara sur...


Amazing.

Och imorgon efter jobbet är det dags för åtta av Borlängetjejerna att slå sig ihop och äta en middag på Folkungagatan. Att styra upp den middagen i Borlänge hade krävt antingen en jul eller en påsk, annars hade det aldrig gått. Nu har vi fått ihop hälften av oss en vanlig fredag i november. Amazing. Ska bli skönt att få tjejsnacka lite och mysa lite.

Ikväll har andra bra samtal gjort min dag, både från familjemedlemmar och andra människor jag tycker om. Jävlar i helvete vilken bra familj jag har. En bra kväll i ett ganska bra liv. Härligt. Dags att ringa till Kärleken. Min kvart har passerat för länge sedan. Igen.

image512
Systrarna mina.

Av kärlek.

Jag har en elev som jag pratar väldigt mycket med och ägnar mycket tid åt. Egentligen gör jag inte det för att hon är min elev och egentligen är det inte min lärartid jag ägnar åt henne. Nej, jag gör det på min fritid och för att jag bryr mig om henne, för att jag vill att hon ska må bra och för att jag tycker om att lyssna på hennes kloka tankar och stora funderingar. Hon ger mig mycket tillbaka, massor tillbaka, och jag är inte helt oegositisk i det hela, för vi får ofta skratta och ha det bra mitt i all bedrövelse.

Inte heller leker jag kurator, psykolog eller något annat och jag behandlar henne inte på något annat sätt än de andra eleverna i klassrummet. Det tror jag i alla fall inte och både de och hon säger att jag inte gör det. Och egentligen tycker jag att allt är frid och fröjd, men ändå skriver jag det här, ändå måste jag ventilera det, fundera över det och förhålla mig till det. Jag är osäker fast jag är säker. Kanske är jag för första gången på riktigt länge bryr mig om vad andra tycker.

Nu har jag skrivit det. Nu vet ni att jag reflekterar. Och egentligen handlar allt om att jag bryr mig om en människa och tycker om att finnas därför henne. För sådan är jag och det skulle jag gjort för vem som helst jag tycker om, elev, som kollega, som vän. Så, nu vet ni. Thats me. Och jag tycker att jag gör rätt och jag tycker att man ska bry sig om människor och jag tycker att det är skitbra att man kan ta hand om varandra. Så, jag tänker fortsätta prata, lyssna och finnas där. Både idag och imorgon. Så är det bara.

En bra vardag är ett bra liv

Det var ovant att jobba med "försäljning igen", men säljsamtal är alltid roliga, även om de lugna minuterna blir långa. Jag saknar dock inte jobbet som butiksbiträde, inte alls faktiskt. Jag hann tröttna innan jag slutade och egentligen ska man sluta innan man tröttnar. Det är lite av mitt mål i livet, att sluta innan man tröttnar och att sluta när man ligger på topp.

När jag tröttnar på min skola ska jag byta skola, när jag tröttnar på att vara lärare ska jag sluta undervisa och när jag tröttnar på min vardag ska jag försöka förändra den. Det är jobbet och vardagen som är den största delen av livet och är den delen tråkig tror jag inte att långa semestrar räcker för att göra livet roligt. En bra vardag är för mig ett bra liv.

En dag på Älvsjömässan

För andra dagen i rad vaknade jag med huvudvärk. Huvudvärk är något man ska somna med, inte vakna med. Jag dricker kaffe, jag dricker vatten och jag sväljer passande tabletter. En heldag på gymnasiemässan i Älvsjö väntar. Jag  har en stor röd t-shirt som det står lärare på och det behövs. Jag är glad över mitt tryck, för de finns de som undrar.

Så. Jag ska försöka öppna mina ihopklistrade ögon, försöka le lite och öppna munnen för att säga några
väl valda ord. Något säger mig att det kommer att bli en lång dag, lång men förhoppningsvis rolig.  Det där med säljande har man ju i alla fall i sig och det ska bli kul att se eleverna i en annan miljö. De är grymt duktiga må jag säga.


Fira jul med Pippi

Titta vad jag beställt. Julstämning och Astridstämning i en och samma lilla dvd. Kanske kan jag till och med visa den för mina elever innan de går på jullov, de behöver all Astridpåverkan de kan få. Ingen är så klok som Astrid och inga förtjänar en så bra jul som mina elever.


image508

Hunger.

En 40 minuters promenad följt av en god matlåda som väntade hos grannen pappa. Nu är jag nöjd och glad igen. Något säger mig att jag borde ätit bra mycket tidigare idag, på eftermiddagen kastade jag mig över allt sött som fanns på jobbet och tittade trånande på elevernas stora mackor och kalla Coca Cola. Bättre sent än aldrig. Nu är jag mätt i alla fall.

Att umgås med mig när jag är hungrig är något jag starkt avråder ifrån. Jag pratar då osammanhängande, blir lättretlig och får tunnelseende. Men ger du mig en chokladbit blir jag genast människa igen. Kanske den bästa medicinen av alla.

Lyxigt jobb?

Jag har inte suttit vid skrivbordet en enda minut idag, utan sprungit runt mellan lektioner och möten. Frustration och glädje har avlöst varandra och stressen har legat där och grott i bakgrunden. I slutänden har jag haft en bra  dag, en dag jag kanske borde reflektera över i några minuter och dra lite slutsatser kring. Det bra och det mindre bra, hur kan jag göra saker bättre och vad som redan är bra som det är.

Men reflekterar gör jag alltid, varje sekund. Ibland medvetet, ibland omedvetet. Ibland funderar jag ihjäl mig ibland tjattrar jag.  Andreas, mamma eller kollegorna får lyssna. Den som finns närmast till hand får lyssna. Nu ska jag traska en sväng och fundera istället för ventilera.
 
Förresten utbrast jag senast igår "tänk vilket lyxigt jobb jag har" när jag pratade med en elev. Inte illa att få känna så för sitt jobb ibland. Jag antar att det är få förunnat.

Fuskis

Den hurtiga, träningstokiga jag är sjukt långt borta. Helt plötsligt förstår jag innebörden av orden "det är så svårt att komma igång". Jag går upp samtidigt som Adam och Gry börjar prata och kommer hem tolv timmar senare. Jag är trött, hungrig och orkeslös. Och så värker mina lungor lite också. Och min näsa rinner utan att sluta. Och jag tränar en annan dag.


Mitt trötta jag tar över och jag låter mitt trötta jag ta över. Jag får lite dåligt samvete, men inte ångest. Jag ringer Anna och traskar en sväng och ringer Andreas för att få medkänsla och föklarar att jag tränar i helgen istället, när jag är frisk och har tid. När jag har tid och gör andra saker, eller när jag har tid och fortfarande är sjuk. När heltidsjobbet kom försvann tid för träning, hur nära gymmet än ligger och hur mycket pengar kortet än kostar. Men det finns alltid tid att träna, det gäller bara att hitta tiden, var det inte så det var?


Kraften, kom tillbaka. Viljan, styr mig.


Dags att önska till Peace and Love

Mina 10 Önskningar:

Coldplay
Juliette and the Licks
The Hives
Babyshambles
Arctic Monkeys
Kent
Damien Rice
Placebo
Radiohead
Death cab of cutie



Tack för dina röstningar. Håll tummarna på att se dem på festivalen i sommaren. Förra året kom 6 av Topp 10 mest önskad

Japp. Kommer sex av dessa är jag nöjd. Mer än nöjd.

Kvällarnas kväll

I den lilla staden är juldagen något som firas ordentligt. Nästintill alla hemmåtvändare är supermätta, partysugna och festklädda och återvänder i samma klungor som x antal år tidigare till det traditionella utestället. Människor köar i timmar eller har köpt sittningsbiljetter för dyra pengar och lägger många hundringar på öl och vin. Det kramas, frågas om livet och skvallras. Vi funderar kring vem som lyckats bäst och vem som fått barn och gift sig.


Vi glädjs, skrattar och har det bra, men smyger också undan för bekanta för att hinna med de mest saknade och mest efterlängtade. Folk blir fulla, folk blir trötta, folk blir kära och sex timmar innan kvällen började avslutas den i en kö som liknar en köttvägg på den nattöppna pizzerian. Hungern har återvänt och viljan att låta kvällen leva finns kvar.


Det är kvällarnas kväll och idag har vi köpt biljetter till sittningen för att äta den dyra maten som ingen ändå orkar äta dagen efter julafton. Nedräkningen kan börja. Jag undrar var det slutar i år.


Konserter, konserter

Inom en och samma vecka har vi bokat in tre konserter. Jonas Game, the Hives och Christian Kjellvander tillsammans med Kristoffer Åström. Låt det bli vecka 48, nu.




Guldboll

När Zlatan håller ett  perfekt tacktal riktat till "kidsen där ute" och när segeryran sedan avslutas till tonerna av Coldplay är det lätt att minnas det underbara med idrotten. Sammanhållningen, viljan att vinna och kamratskapen. My God vad jag är glad över mina år som fotbollsspelare, jag undrar vad jag skulle gjort utan dem. Dock finns mycket till övers att önska. Att idrott fick stanna vid glädje och inte vid prestationsångest. Gränsen däremellan är kanske tunn, men värd att påpekas. Idrott ska vara roligt, så länge det inte är på blodigt allvar och när är det det, egentligen?


image507

Bild : No


I kärlekens tecken

Egentligen vet jag inte om jag vill gifta mig. Det baserar sig på min syn på kärleken, min synen på livet och en massa sånt tjafs. Dessutom vet jag inte hur jag skulle klara av att stå i centrum en hel dag. Jag älskar ju uppmärksamhet, men föredrar den informella.


Om jag och Andreas ska gifta oss vet jag i alla fall hur min  klänning ska se ut och vem som ska sy den, vem som ska göra inbjudningskorten och vem som ska sjunga. Jag/vi vet även vad som ska sjungas, det är bestämt sedan länge. Kärleken personifierad och vårt förhållande förkroppsligat. Japp. Lisa hon tänker som jag gör.



 
Jag behöver din famn att gömma mig i
Jag behöver din famn mot min melankoli
Jag behöver dina drömmar då mina inte räcker till
Och jag behöver all din vilja de dagar jag ingenting vill

Att bli älskad är stort, bara att älska är större


 


Halvdant

Jag hatar att stressa igenom dagarna på jobbet, att ständigt kastas mellan problem och att aldrig hinna färdigt. Idag blev jag inte klar med något känns det som, allt känns halvdant, oavklarat och jobbigt. Jag håller tummarna för en bättre dag imorgon och antar att jag måste hjälpa den dagen lite på traven. Jobbigt.


Nu väntar en promenad med lilla Anna. Det kan garanterat pigga upp min dag.


Stanna hos mig.

Och när jag väl har vant mig vid tvåsamhet är det dags att bli en igen. Den här gången känns det jobbigare än andra gånger och jag kan inte säga varför,  men kanske  är det för att vi för en gångs skull tagit vara på tiden och på varandra. I vardagen blir det enklare igen, men just nu lider jag av seperationsångest. Det är inte meningen att vi ska vara två, utan en, en, en!

image506

Äntligen hemma

En långpromenad med Andreas fick mig att än en gång förstå vilket mysigt område jag bor i. Femtiotalshus som avlöser varandra, promenadvägar med naturen intill och människor som vandrar runt hand i hand tillsammans med sina barnvagnar. Stressen kring innerstan känns långt borta och jag älskar denna kontrast. Man kan ta vad man vill ha just för dagen.  En underbar känsla av frihet.


image504
Bild: Branet

Jag vill ha!

Jag har fått för mig att jag vill ha en ny mobil och jag vill ha det nu. Give it to me!

image503

Bild: Prisjakt

No stress

Vi har druckit vin, ätit mat och sovit i helgen. Mitt huvud har tidvis dunkat och jag har varit lite trött och grining. Idag har vi lite av varje att göra och det är bäst att utnyttja tiden innan den springer ifrån oss. Tiden springer ofta ifrån oss och tillfällerna är förbi innan vi hunnit reagera. Dumt, väldigt dumt. Men jag är lugn nu. Jag har varit lugnare i höst än jag varit på länge.

Jobbet tillfredställer mig och jag stressar inte runt med annat. Jobbet får vara viktigast, för att jag känner att det är viktigast och jag vill ha det så. Just nu vill jag ha det så. Om ett år, en månad eller en dag kanske det ser annorlunda ut, men just nu vill jag ha det så. Nu ska jag utnyttja tiden och njuta av en härlig söndag.

En kategori för musiken

Allt som oftast fastnar jag vid grupper, låtar och musik som jag vill dela med mig av. Inläggen ökar och jag har inte haft någon kategori att lägga detta under, tills nu. Det verkar dock kräva flera timmars arbete att få in alla mina musikrelaterade inlägg där, så jag bestämde mig för att låta den starta samtidigt som Peace and Love startade i somras. Vi får se om jag orkar utöka den. Men nu finns den där och det verkar vara tokigt mycket Hives och Mando jag skriver om, kanske beroende av att det är de som släppt skivor, kanske beroende på att de är härligt bra. Här kan ni läsa och lyssna om ni vill.

Det är ingen tvekan längre.

Efter att lyssnat på The Hives nya skiva känns det som en självklarhet att gå på deras enda Sverigespelning i vinter. För även om jag tyckt att de varit grymma live tidigare, har inte deras inspelade musik tagit mig med storm. Nu gör den det och det finns ingen tvekan längre. Dags att trycka på "köp.

image502

Bild från bandets hemsida.

Leva livet

Druckit några öl på den lokala Årstakrogen, funderat lite över livet och oroats lite för mycket. Livet i ett nötskal. Det bra och det dåliga, det självklara och det osäkra, det härliga och det jobbiga, we have to go through it all. Men det är livet och vad vore vi utan det. Det bra och det dåliga.

image501

Ett bra förhållande för 1000 kronor

Jag:
Jag undrar hur det ska gå att bo ihop igen sen, när vi nu är vana vid att bo själva.


Andreas:
Ja, vi får fixa trådlöst bredband.


I ett mediebrus

Oj vilken dag. En hörna av en fjäder och cirkusen är igång. Nu är allt utrett, men det lär ju inte stå i tidningarna eller höras på nyheterna. Journalistik när den är som sämst och tonårsrevloter när de är i sitt esse. Om vi inte vore ett företag beroende av elever hade kanske lite dålig pr kvittat. Det gör det inte nu.

Några timmar senare spenderar vi kvällen på föreläsnignar och arbetskväll med arbetet. Mentorskap och ledarskap står på agendan. Passande. Och riktigt intressant när en glad man föreläser om
Juuls teorier och jag börjar misstänka att de ligger till grund för sin uppfostran. Det gjorde de tydligen också. Att jobba på barns självkänsla och personlighet, inte självförtroende och prestationer. Viktigt och självklart, i alla fall om man är uppfostrad med det tankesättet själv.

Kvällen är inte slut än och denna dag kan i alla fall räknas bort som en av de mest positiva dagarna i historien.

Eleverna strejkar

TV4 är här, P3 ringer och svt är i krokarna. Jag undrar om de vet vad de har ställt till mig. Lagomt passande i John Bauer debatten, i öppet hus tider och när skolan ska marknadsföras. Kaos. Kolla in nyheterna, om ni ser någon som liknar jag är det nog det.

Den privata offentligheten.

Det privata har nu blivit offentligt och det offentligheten har flyttat in i vår vardag. Människor bloggar om allt från sin senaste måltid till sitt trassliga kärleksliv och unga tjejer är duktiga på att berätta om sina ytterst privata problem mitt i den snurrande okontrollerade offentliga världen. Jag surfar runt, klickar in och tittar bort. Det känns som att jag läser någons dagbok. Det gör jag kanske, men en offentlig dagbok som alla kan läsa. Jag får lite magknip och blir lite rädd.

Klädstorlekar, matvanor och ätstörningar diskuteras öppet, känslor, kärlekshistorier och svek betraktas som allas angelägenhet. Jag undrar vad min blogg hade handlat om ifall jag var 16 idag och jag antar att jag inte ens vill veta. Integritet. Alla ska inte veta allt och du vet inte ens vilka de alla är.

Det privatas offentlighet gör att unga som gamla idag har helt andra förutsättningar för att jämföra sig med varandra, för att påverka varandra och för att tipsa varandra. Detta kan vara ytterst bra ibland och ytterst dåligt ibland. Och det är det dåliga som skrämmer mig. För risken att man påverkas negativt är större än chansen att man påverkas positivt.  Balansen mellan privat och personlig är tunn, men man bör behålla det privata för sig själv och nöja sig med att vara personlig,. För sin egen skull men också för andras skull bör man låta det privata förbli privat och låta det offentliga vara offenligt. Unga behöver inte mer påverkan än vad de redan har omkring sig och strävan efter det perfekta kommer aldrig bli mer än en strävan.


Tio tjejer en middag

Tio tjejer, ett datum och ett ställe.

Kompis K säger:

"Men nu tror jag att jag måste reda upp det här. Fredag v.46 kan fem personer(räknar upp namnet) men då måste Elli(jag) gå tidigare till realisepartyt.

Lördag v. 46 kan fyra personer.( Räknar upp de fyra personerna). Men då kan inte K2.

Så, ska vi vara demokratiska och välja fredagen? Så kanske vi kan ta det tidigare så att Elli hinner iväg sen."


Jag säger:

"Men vad händer med de övriga? De som inte svarat? Vill inte de med eller kollar de inte bara mailen?"

K nr 2 säger:

"Jag kanske ska ringa till L och fråga. Hon verkar vara ledig på lördagen. Då skulle vi kunna ta det på lördagen ändå. Jag kan gå lite tidigare i så fall. Någon som har förslag på vart vi skulle kunna gå förresten? Antingen skulle vi kunna gå dit, eller dit, eller dit. (Räknar upp minst fem olika ställen med lika många motiveringar)"

Åh, hur ska detta sluta? Jag väntar med spänning på den fortsatta mailkonversationen.

Jobbiga dagar och sena kvällar

Äter ännu en fullkornspaj, jobbar sent eller försöker i alla fall jobba och lyssnar på elever som marknadsför skolan. Träningen uteblir. Träningen uteblir alltid nuförtiden. Och imorgon är det arbetskväll. Sena kvällar efter jobbiga dagar. I helgen blir det till att aktivera kroppen och vila själen. Jag är glad att kärleken gör mig sällskap.

Morgonbestyr

Härom morgonen spillde jag ju ner hela byrån och hela golvet med kaffe. Idag spillde jag löspuder över hela klänningen och hela mig själv. Det var bara att byta klänning. Jag orkar inte ha det så här. Mina morgonar blir förstörda och mitt huvud börjar genast att värka. Jag behöver sömn, sova ut och ta det lugnt. Jag önskar av mig själv att jag tar kontroll över mina handlingar. Att tänka efter före och inte efter. Jag måste börja göra det och jag  måste börja göra det nu.

Det är dags att skynda vidare. Och jag önskar att mina elever får en glad lärare idag. Det måste de få. Kom igen nu.

Beroende

Och när jag väl börjat kan jag inte sluta, det är sjukt beroendeframkallande och jag vill bara ha mer. Greys, Greys, Greys. Mer, mer, mer. Låt mig titta, låt mig njuta.


image500
Bild: Kanal 5

Fröken fräken

Ah, så är eleverna tillbaka och jag är hel. Det är härligt att ha ungdomar i sin närhet, att minnas tillbaka, försöka förstå och att peppa. Att lära ut och försöka inspirera till en framtid. Men det är sjukt svårt också, varje lektion finns nya snabba beslut som ska fattas, varje lektion nya etiska dilemman och varje dag avvägningar var tiden ska läggas.

Jag utgår från mitt hjärta, gör vad jag kan och hoppas att det i slutändan blir någolunda bra. Att var och en får lite av vad de vill ha från mig och att jag kan bidra till en bättre framtid för åtminstone en eller två. Det var därför jag blev lärare. Det och för att jag vill visa vad fantastiskt vårt svenska språk är, för det är det.

Idioti

Fan, jag läser recensionen av Kent´s spelning i Helsingfors. Det värker i kroppen och jag undrar varför jag inte var 60 minuter tidigare. Varför förstod jag inte att det bara var att hänga på låset/trycka på tangenterna i tid som gällde? Varför har jag inte orkat betala dyra pengar för en biljett på Blocket ? Och dessutom, varför är det ingen som stoppar skitföretag som biljett.nu som gör stora pengar på älskande fans?

Nu är det som det är, om jag inte sänker mig till biljett.nu´s nivå. Eller höjer mig är väl kanske rätta ordet. Grymt bra ska de ha varit och jag hoppas på att det är sant att de ska ut på ännu en turné i februari. Det måste det vara.


image499

Bild: DN

Ta den tillbaka

Det sista jag gjorde innan jag rusade till bussen imorse var att spilla kaffe över hela byrån och hela golvet. Varje låda var tvungen att dras ut, hela golvet skulle putsas. 16 timmar senare är jag hemma igen. En stark kaffedoft slår emot mig och när jag tittar in i sovrummet finns fortfarande kaffefläckar på väggar och lister. Tusan. Det är tur att jag gillar kaffedoft och att dagen faktiskt slutade ganska bra ändå.

Du gör så mycket klantigt.

Tack jag vet.

Kanske dags att ta tillbaka kontrollen. Imorgon kanske är en ny dag.

Nemas problemas

Väl tillbaka på jobbet går allt i etthundratio. Planering, schemaändringar och möten, möten och åter möten. Jag försöker hålla fast tiden,  men hinner inte riktigt. Ena stunden känner jag att det inte finns några problem, jag fixar allt och jag hinner med allt. Andra stunden får jag panik, för hur ska jag hinna med allt?

Det är jag i ett nötskal och det enda jag måste fokusera på är att inte stressa. Det ordnar sig ju, för det gör det alltid. Och det ordnar sig bättre utan stress.


En viktig insikt.

Om man minns att människor inte är vad de gör och att bara för att man gör dåliga saker behöver inte det innebära att man är en dålig person tror jag att människorna blir lite enklare att förstå sig på och livet lite lättare att leva, för helt plöstsligt lever vi i en stor och bred gråzon allihop där ingen är helt klara sig från att bli dömda. För vem är egentligen fläckfri?


Vackrare, starkare och känslomässigare än så här blir det inte.



Damien Rice - Accidental Babies

Konsten att sova

 En gång i tiden var det en jobbig tid, jag sov aldrig om nätterna, jag låg vaken och vred mig och räknade ner timmarna, det enda som kunde få mig att somna var att titta på film.  Under varje biobesök somnade jag och det kvittade om det var Scream eller Armagedon som visades(för det var det som visades på den tiden), jag somnade till allt. Och jag förstår varför. Äntlgen slappnar man av, äntligen har man annat i tankarna och äntligen finns inget annat att göra än att sova.

Jag somnar fortfarande till alla filmer, både hemma och på bio. Ofta låtsas jag som att jag är vaken och lika ofta är jag vaken fast Andreas frågar mig varje sekund om jag sover. Det gör jag inte, men det gör mig arg. Dagens dilemma är hur jag ska kunna se hela
The Notebook utan att somna. För den måste jag se, eftersom mina elever ska få se en i veckan. Hm. Mission impossible. Vi får se hur jag löser det.

image498

Sömnlös i Hägersten

Efter att ha sovit i två timmar vaknade jag av något, några minuter senare fick jag sms av en något berusad pojkvän och efter toalettbesök och vattendrickning var jag klarvaken. Jag vände och vred på mig, fokuserade mina tankar på att sova och inte tänka, läste i min bok och gav sedan upp. Sömnen kom inte tillbaka.

Istället tittade jag på de tre kommande Greysavsnitten, kände igen mig, snörvlade lite och tre timmar senare somnade jag. Nu sitter jag här som ett kolli och undrar varför jag inte kunde sova. Dags att börja träna lite hårdare kanske, om bara halsen ville bli frisk. Den verkar aldrig bli det. Idag får jag hoppas på att kaffe kan hålla mig på benen. Kaffe och städning.


Ett försök att springa ikapp tiden

Det är lördag eftermiddag och snart är en veckas lov över. När jag senast hade ett helt ledigt lov vet jag inte, det måste ha varit när jag själv gick i ettan på gymnasiet. Nu är jag lärare för elever i ettan på gymnasiet. Åren rullar på och själv springer jag efter och försöker att inte bara leva i nostalgin, men det är lätt att fastna där, i det gågna. Jag är dock överlycklig över att vara där jag är nu, jag gillar min nya lya och jag längtar nästan lite i smyg efter att det ska bli måndag och jag ska få gå tillbaka till mitt jobb. Just exakt nu är livet ganska bra och kanske måste jag skriva det för att förstå det själv.

Jag saknar många människor från det gågna och gör ibland små små försök till att hålla dem kvar. Den tiden som jag var på den lilla ön i Medelhavet har satt sina spår och om jag tänker efter var det nog då jag blev jag, det var då jag förstod vad som var viktigt för mig och vem jag var. Vännerna från då finns alltid i mitt hjärta och jag önskar jag för alltid kunde ha dem nära. Jag borde nog se till att försöka hålla dem kvar. De är värda det.

Lördag eftermiddag och snart kommer några av de närmste till mig. Härligt.


11.03

11.03 - Lillasyster Js födelsedag. Siffror som alltid återkommer, som alltid får mig att stanna upp, lillans siffror. Det är hennes dag och jag är inte där. Men hon får min kärlek på avstånd. Hon är värd all kärlek i världen, lilla lillan, lilla stora lillan.

image495

Att fortsätta där man är

När jag väl träffar Elin är det som att inte en enda sekund passerat. Allt är fortfarande det samma, våra roller är det samma och samtalen det samma. Den enda skillnaden är att allt är annorlunda.  Våra liv är annorlunda och våra samtalsämnen är andra än vad de var sist vi sågs. Vi utvecklas, blir lite mer vuxna och lär oss lite mer om livet. Men allt är som det ska och jag uppskattar att ha vänner som henne omkring mig. Vänner som låter en fortsätta där man är, inte där man en gång stannade.

image493

Elin, Emma och jag, när vi sågs sist.


Lycka

Snön ligger vit på marken och dagen får en helt ny innebörd. Jag kommer att välja andra kläder, tänka andra tankar och känna andra känslor, bara för att lite snö ligger på marken, lite blötsnö som är borta innan dagen blivit kväll. Den första snön ger mig med andra ord samma lyckorus idag som för 20 år sedan och det känns som att julen är runt hörnet. Julen som även den ger mig samma lyckorus som för 20 år sedan, fast med lite mer betoning på dagarna och veckorna innan. ( Ge mig romglögg nu!)

Nu ska jag slänga i mig lite frukost och dricka lite kaffe, sen väntar en promenad med Anna (pulsandes i snön?). Härligt att äntligen ha någon nära nog att gå spontana promenader med. Ett ovärderligt sätt att umgås.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppdatering: Två timmar senare är jag genomblöt efter att ha traskat runt i ösregn. Jag missade visst den lilla detaljen. Efter tjugo minuter i duschen är jag fortfarande inte varm. Tji fick jag för snö. Och snart ska jag försöka ta mig till Söder för att träffa söta Elin som är på besök i stan. Kaffe, ge mig kaffe och värme.


image489

















Facebookironi

Det är då själva fan att alla har facebook, utom de man önskar hade det.

Och tårarna rinner när Amanda sjunger...

Innerligt var ordet. Vackert och innerligt. Dessutom en riktigt ball brud.

Resten av familjen Alm firar lillasysters födelsedag i Oslo. Jag borde vara där. Jag borde fira Lillans födelsedag. Men det passar sig inte nu och jag vet att de klarar sig bra utan mig, la familia. Med Amanadas röst och Tracys text kan jag dock inte hålla det borta, det tåras i mina ögon. Jag borde varit där. Ingen kärlek är som familjekärleken.

Sötaste vännerna kommer dock imorgon och det gör mig lite lycklig. Utan någon av dem vore inte mitt liv det samma. Och mitt liv är inte så dåligt ändå. Tack fina flickor.

Mitt i kulturen.

Efter att ha lunchat på Kulturhuset knatade Andreas, mamma och jag till Skeppsholmen för att besöka Moderna museet. Solen sken, löven låg i högar på backen och alla omkring oss verkade le. Det slog mig då att jag bor nästan mitt i denna kulturklick. Jag bor i Stockholm, har ett förstahandskontrakt i Stockholm och har kulturen runt hörnet, eller i alla fall några tunnelbanestationer bort.  Jag kan gå på teatrar, gå på museeum och se livmusik när jag vill. Fantastiskt. Det är verkligen fantastiskt.

För en rastlös själ som gillar både teatrar och musik är det höjden av lyx. Att dessutom vara svensklärare och kunna se nya teatrar varje vecka är även det lyx.  Jag måste nog börja utnyttja det, för jag vill utnyttja det. Allt annat vore en skam för själen.


The Hives och Pharrell



En energikick när man behöver den som bäst. The Hives låter inte riktigt som the Hives på den nya skivan, men jag gillar det nya soundet.. Denna låt är dock inte särskilt represtativ för "The black and white album" men som sagt en energikick i skrivandet. Varsågoda!

Fixardag

Mamma har åkt till lillan i Oslo. Andreas har åkt hem till Borlänge för att jobba. Jag är själv i lägenheten. För första gången är jag själv i min nya lägenhet och den är bebolig. Jag ska utnyttja den här dagen in i minsta detalj. Jobba lite med distanskursen jag ska skriva, äntligen gå och träna, dricka kaffe med Anna, fundera ut vad jag skulle kunna laga till flickorna imorgon och fylla i ett och annat papper.

Jag älskar sådana här dagar, men blir det fler av dem får jag panik. En fixardag, sen är jag nöjd. Imorgon ska jag umgås hela dagen.


Jag handlar fast jag inte borde...

... och det enda säkra sättet för mig att låta bli är att stanna inne eller att jobba mycket. Idag blev det en finfin grå farfarströja från HM, fast jag igår bestämde mig för att det fick vara nog nu. Mössa, vantar och knästrumpor var allt jag behövde. Idag kändes det annorlunda.

Vi, eller kanske jag, skapar oss behov. Butikerna skapar oss behov. Omvärlden skapar oss behov och vi skapar behov för omvärlden, genom att handla. Ändå gör jag det. Fy. Men jag kan inte låta bli det, för jag gillar det. Shoppande alltså, inte behovskapandet.

Låt den vara.

Jag vet att ramen är svajig, billig och inte är särskilt vacker och jag vet att affischen är knölig och ganska sliten. Men låt den vara. Den dag jag såg denna plansch hänga bland tio andra på en stor vägg på Hultsfredsfestivalens första dag 2002 var lyckans dag. Jag bevarade den i tryggt förvar i vårt nedtrampade tält mitt i lervällingen och kämpade med min packning för att lyckas frakta den ända till Borlänge. Min Coldplayaffisch var minst lika mycket värd som Turbonegros uppträdande.

Nu hänger den där, igen, efter några år i mitt gamla flickrum. Den är kanske inte det vackraste i mitt nya hem, låt gå för det, men kanske det mest symboliska. Så, jag låter den hänga och låter den vara och ler lite grann i smyg. Berörda parter som tycker annat får lägga sig denna gång. Jag ger mig inte.

image487

Beroende

Jag har köpt för små kaffefilter. Kaffet rinnner överallt, utom i bryggaren och det som väl kan räddas är svart som kol och fullt av sump. Min morgon är förstörd. Efter att diskat,  torkat kaffe från golvet och laddat om bryggaren fick jag tillslut ihop en halvdan kopp kaffe. Då är gröten kall och jag har huvudvärk.

Det ser ut som att jag överlevde ändå. Kaffet sjunker sakta ner och huvudvärken och darrandet börjar avta.  Snart kommer mamma. Bäst att orka ta mig till rätt sida. Det ska bli en bra dag idag. Jag får inte glömma att köpa nya kaffefilter.


image486

 Bild
härifrån.